Spolek K srdci uklízí město a pomáhá lidem bez domova

18. březen 2024 17:16

Poznáte je podle modrých vest s nápisem K srdci. Na rukou budou mít rukavice a někde poblíž sebe velký pytel na odpadky. Jsou to lidé bez střechy nad hlavou, kteří se díky spolku K srdci rozhodli pomáhat.

Pomůžeš uklidit a za odměnu dostaneš stravenku na jídlo. Na tomhle jednoduchém principu funguje plzeňský spolek K srdci, který pomáhá lidem bez domova. Spolupracuje přitom s několika plzeňskými obvody, od nichž dostává tipy, které lokality je potřeba vyčistit. Na úklid se pravidelně schází skupina zhruba 20 lidí. Z peněz, jež spolek vydělá, si mohou zapojení lidé bez domova třeba zaplatit ubytování.

Nově se takto uklízí na Lochotíně, v Bolevci nebo taky na Vinicích. „Obvykle využíváme vykonavatele veřejně prospěšných prací, kteří během týdne po částech uklízejí jednotlivé části obvodu. Spolek K srdci ale má na starost úklid nad rámec toho běžného, v problematických zónách,“ uvedla mluvčí prvního plzeňského obvodu Miroslava Vejvodová. Jednou z dalších plánovaných lokalit by mělo být okolí židovského hřbitova poblíž boleveckých vysokoškolských kolejí.

autoři: Vladěna Kovandová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio