Sportmanie bude letos oplocená. Návštěvníky budou počítat čidla

K Plzni patří pivo, Škodovka, skvělý fotbal, hokej a házená, několik let také Sportmánie. Festival sportů si v polovině srpna nenechají utéct desetitisíce návštěvníků nejen z Plzně. Sportmánie se letos uskuteční, ale vzhledem k přetrvávající epidemiologické situaci, bude mít jiný formát.

„Nepřipustili jsme si na magistrátu zrušení Sportmanie. Nadělalo nám to hodně vrásek v březnu a dubnu, ale v přípravách jsme pokračovali. Rozvolnění akcí v pondělí na 300 lidí od 22. června až na 1 000 lidí, to už jsou slibná čísla na to, abychom to ve speciálním režimu mohli udělat a nabídnout dětem a mládeži zajímavý program,“ slíbil bývalý český reprezentační triatlonista, nyní vedoucí odboru sportu Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc.

Více jak kilometr plotu

Park za Plazou během Sportmanie ohraničí ploty. Použije se podle předběžných propočtů 1,2 km oplocení. „Celkem vybudujeme čtyři oddělené sektory. U každého vstupu bude čidlo měřit aktuální počet návštěvníků v areálu tak, abychom mohli všechna nařízení dodržet. To bude největší změna, že celý park nebude volně přístupný,“ popsal Přemysl Švarc.

Program bude zachován v co největší míře. Zůstanou ranní rozcvičky, každý den budou soutěže o zajímavé ceny a podobně. „Bohužel musíme buď úplně skrečovat, anebo hodně osekat zahajovací ceremoniál. Nemůžeme riskovat velkou kumulaci lidí,“ potvrdil Švarc. Návštěvníky čeká i tradiční lanový park ve stromech nebo vodní skluzavka. Podle pořadatelů budou i nová stanoviště, protože koncept sektorů nabízí i zcela nové možnosti.

Lepší otec

Epidemie přinesl Přemyslu Švarcovi i pozitivní věci. „Během koronavirového stavu jsem byl hodnější otcem, protože jsem chodil dříve domů z práce a měl jsem více času na rodinu. Oblast sportu koronavirus ale hodně zbrzdil. Nemohli jsme pořádat závody a sportovní akce. Budu moc rád, když se vše vrátí do pořádku,“ dodal.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio