Srbské vepřové žebírko

Srbské vepřové žebírko

Tato klasická úprava vepřového žebírka překonala dobu a je i v současnosti k mání v leckterých restauracích.

Suroviny na 4 porce:

4 vepřová žebírka s kostí po 150 g

70 g sádla

1 cibule

2 lžíce rajčatového protlaku

2 rajčata

2 zelené papriky

1 lžíce hladké mouky

sůl

vývar

Postup:

Žebírka lehce naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a v rozpáleném sádle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečené maso vyjmeme a uložíme na teplém místě.

Do tuku po opékání vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, na nudličky nakrájené papriky, rajčatový protlak a dusíme do vysmahnutí. Pak zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Touto směsí přelijeme opečené žebírko.

Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a čerstvá zelenina.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 30 minut.