Starý Klíčov se stane magnetem pro potápěče

26. duben 2006

Zatopený lom ve Starém Klíčově na Domažlicku bude mít atrakci - podvodní kabinu neboli keson. Potápěči zanoří kabinu v neděli (30.4.) do hloubky devět metrů pomocí jeřábu. Potápěči budou kabinu využívat k pozorování podvodního života v nádrži, výcviku i k experimentům lékařského a ekologického zaměření.

Ocelová kabina, původně nákladní cisterna na cement, váží téměř tři tuny. Je dlouhá 4,7 metru a má průměr 1,7 metru. Uvnitř je vybavena lavičkami, osvětlením a kamerovým systémem a má osm okének. Kabina funguje jako vzduchová kapsa, vstupuje se do ní zespodu. Potápěči musejí mít patřičnou výstroj.

Logo

Potápěčská podvodní kabina Atlantic byla od roku 1977 čtvrt století ponořena v Ejpovické nádrži na Rokycansku. V roce 2002 ji potápěči vyzdvihli. Původně ji chtěli přemístit do přehrady Slapy, ale později od toho upustili. Plzeňský klub se ji rozhodl renovovat a umístit do zatopeného lomu Starý Klíčov - Mrákov u Domažlic, který mají v pronájmu domažličtí potápěči klubu Marine. Kabinu a její vybavení opravovali plzeňští a domažličtí potápěči přes čtyři měsíce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio