Statek Lüftnerka v plzeňské zoo o Velikonocích ovládnou staré tradice

Už od prosince se na statku Lüftnerka rodí a líhnou mláďata, takže jaro tam začalo opravdu brzy. Aktuálně můžete ve výbězích a kotcích vidět jehňata a malé králíčky.

Která mláďata jsou zatím ještě ukrytá očím návštěvníků Lüftnerky? A která se už brzy narodí? Přehled má zooložka Miroslava Palacká. Ve dnech 15. až 18. 4. statek v Zoologické a botanické zahradě města Plzně ožije také ukázkami jarních lidových zvyků. Vždy od 10 do 18 hodin tam můžete obdivovat otloukání píšťaliček, pletení pomlázek a zdobení kraslic. Chybět nebudou ani folklorní vystoupení nebo velikonoční speciality v místní hospůdce.

Jak bez chemie předcházet rozšíření škůdců a chorob na zahradě? Přírodní metody představuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Přidává návody na bylinkové prostředky proti padlí, houbovým chorobám, listové skvrnitosti, sviluškám, mšicím, molicím, dřepčíkům a housenkám.

Orchidej Phalaenopsis je krásným květinovým dárkem, který udělá radost snad každému, kdo upřednostňuje rostlinu v nádobě. Jak se ale o takový dárek starat? S umístěním, zálivkou, přesazováním i ošetřením proti chorobám a škůdcům radí designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.

Pečete na Velikonoce domácí velikonoční nádivku? Možná na ni máte starý rodinný recept předávaný z generace na generaci. A určitě v něm neschází jarní bylinky. Přidáváte jednu nebo dvě? Podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové je to málo. Kolik bylinek tedy do nádivky zapracovat a které by to měly být?

Zveme např. na komentovanou Procházku jarním okolím Valče 10. 4., na Velikonoce na hradě Kašperk 15. až 18. 4. a velikonočně zaměřené prohlídky města Kašperské Hory 16. a 17. 4., na výstavu malovaných vajíček Bärbel Jílkové Moje vejce malované do 24. 4. v muzeu v Tachově a na ni navazující výstavu drátovaných objektů Ladislava Lokajíčka Hrátky s drátky od 26. 4. do 12. 6.

Tmavobělky jsou středně velké až velké jedlé houby. Na jaře můžeme nejčastěji narazit na tmavobělku žlutavou a tmavobělku obecnou. Jak vypadají a kde všude rostou, víme od Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio