Stavba obchvatu Hrádku na Rokycansku by mohla začít příští rok

14. únor 2006
Tento pořad

Plzeňský kraj podpoří několik let diskutovaný obchvat Hrádku na Rokycansku pouze tehdy, pokud stavba zlevní pod 400 milionů korun. To je o čtvrt miliardy méně než její dosavadní rozpočet. Pětikilometrové propojení plánované průmyslové zóny v Hrádku s rokycanskými výrobními plochami má být sedm a půl metru široké, o dva metry užší.


Koncem února by měla být známa výše nových nákladů, projekt by měl být připraven do konce roku. Poté bude následovat zahájení řízení o povolení stavby. Podle Miroslava Jaroše by měla nová šířka plně postačovat na 12000 aut denně, což je čtyřnásobek oproti současnému stavu.

Akce, která se plánuje čtyři roky, měla začít už loni, dvě její části již mají stavební povolení. Silnice spojí průmyslové zóny v Rokycanech a Hrádku. V této oblasti se má vytvořit 2500 pracovních příležitostí, z toho 1500 v Hrádku. Obchvat by dále napojil komerčně obytnou zónu vznikající v areálu kasáren a Rokycany zbavil většiny kamionů.

Současně tak chtějí hrádečtí přilákal do městské zóny další investory. Radnice v Hrádku má již připravenou studii padesátihektarové zóny, kam jsou přivedeny sítě a vytipováno je ještě dalších volných 30 hektarů. Investoři ale požadují rychlé napojení na dálnici D5 na Prahu a Rozvadov.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio