Stavění máje i stínání kohouta můžete zažít v Národopisném muzeu Plzeňska

23. duben 2018

Tradice stavění „májí“ bývala v minulosti oslavou jara a nově probuzené přírody.  Šlo o oblíbenou slavnost, která měla v každé obci svůj daný průběh.  Stavění „májí“ na Plzeňsku připomene  Národopisné muzeum Plzeňska – připravuje májovou slavnost, která volně navazuje na plzeňské vynášení Morany.

Na venkově byl zvyk stavění „májí“ původně spjatý se Svatodušními svátky a až v průběhu 2. poloviny 19. století se přenesl do podvečera posledního dubnového dne. Filipojakubské noci (z 30. dubna na 1. května) byla přitom odedávna připisovaná nadpřirozená moc a spojená byla především s „vyháněním čarodějnic“. O této noci stavěli chlapci na důkaz své lásky vyvoleným dívkám před domy ozdobené a opentlené břízky. Na návsích bývaly stavěné také velké tzv. „babské máje“. Slavnost končívala druhého dne obřadnou hrou na „Krále“ a „stínáním kohouta“.

Pěkný máje máme…

Tradiční „Máje“ popsal třeba v Dýšině Bohumil Brejcha v roce 1933, kdy se předváděla slavnost podle vzoru z roku 1919. I z těchto pramenů vycházeli pracovníci Národopisného muzea Plzeňska, kteří se letos chystají tradiční stavění „máje“ všem zájemcům přiblížit. Ukázka s malou slavností proběhne v atriu muzea ve čtvrtek 26. dubna od 15 hodin. V průběhu odpoledního programu můžete shlédnout i vystoupení dětských folklorních souborů Boleváček a Mladinka z Plzně, pod vedením akordeonisty Petra Vacka zahrají žáci ZUŠ J. S. Bacha v Dobřanech a chybět nebude ani občerstvení nebo posezení u táborového ohně s členy plzeňského Junáka. Vítaný je každý, vstup na akci je zdarma.

Stavění „Máje“ v Národopisném muzeu Plzeňska
autoři: Michaela Vondráčková , Michal Chmelenský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.