Stezka Českým lesem a Šumavou bude mapovat historii sklářství

29. duben 2005

Sklářská stezka propojí v Českém lese a v příhraniční části Šumavy místa spjatá s historií sklářství. Vznikne trasa dlouhá zhruba 140 kilometrů z Prášil na Šumavě do Lučiny na Tachovsku. Stezka naváže i na tematicky stejně zaměřenou trasu v německém příhraničí Bavorského lesa. Sklářská stezka na české a bavorské straně budou mít společné logo a podobné informační tabule. Jako součást projektu na české straně vznikne také česko-německá publikace a webová stránka Projekt by měl být hotov příští rok.

Šumava proslula v minulých staletích tradicí sklářské výroby. Nejstarší zpráva o sklárně na Sušicku je z roku 1498. Sklářská stezka má zmapovat a propojit lokality, kde skláři pracovali. Na české straně jejich činnost připomínají již jen zbytky různých objektů, zatímco v Bavorsku se řada skláren zachovala a dodneška se v nich sklo vyrábí. Trasa Českým lesem ze Všerub do Lučiny se napojí v Lesné na zdejší už značenou naučnou stezku. V terénu budou označovat informační tabule místa, kde v minulosti byly sklárny či brusírny

Logo

Část Sklářské stezky z Prášil do Všerub připraví ředitelka Muzea Šumavy Zdeňka Řezníčková, trasu Českým lesem publicista a vydavatel Zdeněk Procházka. Procházka je i autorem publikace Sklářství v Českém lese.

Na Šumavě kdysi pracovalo více než 30 skláren. V 17. století se skláři proslavili výrobou broušeného a řezaného křišťálu. Počet skláren ale postupně klesal, na konci 19. století tam pracovaly jen tři významné podniky. Nyní na Šumavě v tradici pokračuje již jen Vladimíra Tesařová, autorka unikátního skleněného oltáře a křížové cesty v kostele v Dobré Vodě u Hartmanic. Sklářství a jeho historii připomínají expozice Muzea Šumavy v Sušici, Kašperských Horách a v Železné Rudě. Věnuje se mu také řada publikací, mimo jiné Šumavské sklářství od Jitky Lněničkové.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio