Stodská nemocnice má nové oddělení následné péče

26. září 2022 13:38, aktualizováno

Po dvou letech skončila rekonstrukce ve Stodské nemocnici. Díky investici Plzeňského kraje ve výši bezmála 60 milionů korun vzniklo zázemí pro pacienty i personál, které odpovídá současným požadavkům na moderní lůžkovou péči.

Nové oddělení následné péče ve Stodské nemocnici

Pokoje ve Stodské nemocnici jsou nově už výhradně dvoj a trojlůžkové a vždy dva sousední mají společně vlastní sociální zařízení. Rekonstrukce se po celou dobu prováděla za provozu a na oddělení je teď místo původních 57 nově 60 lůžek.

Nové prostory zjednodušují personálu nemocnice práci s pacienty. Také pacientům se v nových pokojích moc líbí. „Rekonstruovala se obě dvě oddělení,“ zmínila vrchní sestra Hana Houšková. V jedné z částí se nachází také tělocvična, ve které s pacienty cvičí fyzioterapeutky.

Práci šetří personálu závěsný pojízdný systém

„Pacienty zavěšujeme na takových kazetách do sítí a můžeme s nimi přejet do koupelny, na záchod, po chodbě, přeložit pacienta z lůžka na lůžko, když máme příjem a v závěsném systému může člověk i chodit. Má tak větší stabilitu a prakticky má pocit, že jde sám,“ vysvětlila vrchní sestra Hana Houšková. Než byl nový pojízdný systém nainstalován, museli rehabilitační pracovníci pacienty zvedat a podpírat sami svou silou.

Stavba probíhala delší dobu, a to i z důvodu nepříznivých podmínek jako byla pandemie covidu. Zrekonstruovat se povedlo kompletně celé oddělení včetně odpadů, vody a topení. Pacienti mají v pokojích větší soukromí a velkou výhodou je i vlastní sociální zařízení.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio