Strašice a Štichov se mohou pyšnit nejlepší kronikou v Plzeňském kraji

9. prosinec 2009
Tento pořad

Dva metráky vážily dohromady kroniky, které se zúčastnily soutěže o nejlepší kroniku Plzeňského kraje. Nejtěžší vážila 24 kilogramů a přivezli ji z Hrádku u Rokycan. Celkem se jich přihlásilo 58 a soutěžily ve dvou kategoriích podle počtu obyvatel. Jak zjistila Martina Klímová, na prvním ročníku této nově založené soutěže předávala ceny vítězům - Strašicím a Štíchovu - hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová.

Nejlepší kronikou v Plzeňském kraji se může pyšnit dvaapůltisícové město Strašice na Rokycansku a obec Štichov na Domažlicku. Strašicím komise cenu udělila za vynikající estetickou úroveň rukopisné a barevně ilustrované kroniky, Štichovu za pečlivou dokumentaci a vystižení života malé komunity 79 občanů.

Strašická kronika jako vítěz v kategorii nad 500 obyvatel obsahuje například retrospektivu starých řemesel, informace o zaniklém průmyslu, kapitoly o historii místní pošty, ceny potravin v dané době a další. Kronika je ve městě vedena od roku 1914. Přesně 20 let je přitom už spojena se jménem kronikáře Petra Prokůpka. Za tu dobu popsal pět knih, z nichž každá má 660 stran. Knihu sám ilustruje, k zápisům používá čínský inkoust.

Logo

Štichov, jenž zvítězil v kategorii do 500 obyvatel, vede kroniku od roku 1996. Kronikářka Andrea Bauerová, která do ní zapisuje pátým rokem, ročně popíše 30 až 40 stran.

Ve stejné kategorii jako Strašice získala druhé místo obec Petrovice u Sušice a třetí Mochtín na Klatovsku. V kategorii do 500 obyvatel mají druhou nejlepší kroniku v kraji Mlečice na Rokycansku a třetí Sulislav na Tachovsku. V Sulislavi se 185 obyvateli je také nejstarší kronikář regionu, 90letý Rudolf Hruška kroniku píše vlastní rukou a zachycuje v ní ohlasy na dění v obci i třeba přírodní poměry.

autor: mkl
Spustit audio