Středeční kulturní echo

1. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na „Španělský večer s Carmen" láká Městské divadlo v Mariánských Lázních. V programu dojde k prolnutí tématu z Bizetovy opery „Carmen" s charakteristickým španělským tancem flamenco. Árie z opery jsou zachovány v původní podobě a zpívané tradičním způsobem. Doprovod je zaranžován pro španělskou kytaru a violoncello, čímž nastává propojení myšlenky tématu s charakterem prostředí, ve kterém se děj odehrává. Vstupy Carmen jsou dokresleny španělskými písněmi a prostřídány tancem flamenco a hrou na kastaněty. Účinkují pěvkyně Edita Adlerová a běloruská tanečnice flamenga Lolita Lola Karpenko. Hudební doprovod zajistí kapela La Magia del Flamenco. Dnes v 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském městském divadle.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na zájezdech s obědem zdarma? Šokující metody prodejců odhaluje dokument Silvie Dymákové „Šmejdi", který můžete dnes a zítra od 17 hodin 30 minut zhlédnout v kině Beseda v Plzni. Diváci starší 65 let mají vstup volný. Měšťanská beseda svými projekcemi pro širokou veřejnost doplňuje promítání pro seniory zdarma, které tento týden organizují městské obvody ve spolupráci s Dominik centrem.

Dokument „Šmejdi" nabízí od 14 hodin také Kino Sušice. I tam mají lidé od 65 let vstup zdarma.

Snímek „Sněhurka: Jiný příběh" španělského režiséra Pabla Bergera dnes promítá Filmový klub Klatovy. Černobílé tragické melodrama je zasazeno do Španělska ve 20. letech minulého století. Zde žije krásná dívka, která nikdy nepoznala matku. Naučila se však umění svého otce, krále, což je bývalý toreador, kterého býk těžce poznamenal. Zlá macecha je stejně zlá,
jako ve všech předchozích verzích, i trpaslíci se vyskytují, ale tím podobnost se základní grimmovskou verzí končí. Jak to bude dál, zjistíte dnes od 20 hodin v klatovském kině Šumava.

Na pohádku dnes můžete se svými dětmi zajít do Západočeského divadla v Chebu. Na 15. hodinu je tam připravena „Lakomá Barka" Jana Wericha.

Expozici požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky lze ode dneška denně kromě pondělí navštívit ve Zbirohu. Představuje hasičskou techniku od poloviny 18. století po současnost, včetně všech druhů stříkaček - od berlových, přes koněspřežné, parní, přívěsné motorové až po cisternové automobilové stříkačky. Od letošního roku se tam můžete nově seznámit také s historií a posláním civilní ochrany. Mimo jiné se dozvíte, jak se provádí speciální očista osob a techniky po jejich zamoření nebezpečnými látkami i s tím, jak se vyučovala civilní ochrana v minulém století. Vstup do expozice je zdarma, najdete ji v bývalých kasárnách u zbirožského zámku, otevřeno je každý den mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Staré i nové modely motorek nejrůznějších značek budou dnes k vidění na nádvoří plzeňského pivovaru. Nablýskané stroje se tam budou postupně sjíždět už od 9 hodin, na půl 12. je pak naplánován hromadný odjezd na takzvanou „Prvomájovou vyjížďku motorek všech druhů a kubatur". Pokud patříte mezi motorkářské nadšence, budete vítáni dnes dopoledne na nádvoří pivovaru v Plzni.

V Zoologické a botanické zahradě v Plzni se dnes koná už několikátý ročník akce „May Day" pro přírodu, tentokrát v asijském duchu. Školní kolektivy a další partneři mají své projektové stánky k jednotlivým tématům, těšit se můžete také na tradiční soutěžní stezku a malování na obličej. Výtěžek akce bude darován Záchrannému centru Talarak na ostrově Negros na Filipínách. Do plzeňské ZOO jste zváni od 10 do 17 hodin. Pokud dorazíte na 14. hodinu, můžete být u slavnostních křtin medvídků Václava Chaloupka v lochotínském amfiteátru. Jejich kmotrem se stane Martin Straka, olympijský vítěz z Nagana a kapitán čerstvých hokejových mistrů naší extraligy. Stylové písničky zahraje Jaroslav Samson Lenk. Přístup do amfiteátru bude pouze ze ZOO.

Spustit audio

Více z pořadu