Středeční kulturní echo

15. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany „Tajemství“ dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Skladatel ji napsal na libreto Elišky Krásnohorské. Příběh je zasazen do malého českého městečka pod Bezdězem a úsměvně líčí neschopnost člověka udržet tajemství svěřené pod slibem absolutní mlčenlivosti. Představení v plzeňském Velkém divadle je naplánováno na 19. hodinu.

„Já mám rád, když jdu spát, od děvčete políbení“ – to je jeden z hitů Járy Beneše v operetě ze 40. let „Růže z Argentiny“. Dnes zazní v Komorním divadle v Plzni. Seňorita Dolores, mladá dáma z New Yorku, se má ujmout svého argentinského dědictví. Musí ovšem čelit nástrahám nejen protřelého zlosyna, ale i vlastních rozmarů. Příjemně sentimentální romance vás v Komorním divadle strhne do víru svého děje v 19 hodin.

A Komorní divadlo ještě jednou – do Divadla v Klubu dnes můžete zamířit na „Enigmatické variace“ francouzského dramatika Erica Emmanuela Schmidta. Herecký koncert Martina Stránského a Jana Maléře tam začne v 19 hodin.

Na hru „Pan Kačaba zasahuje“ mladé herecké a nyní také autorské dvojice Edita Jarošíková a Miroslav Herejk láká Divadlo Dialog v Plzni. Jarda má manželku. Jarda má milenku. Jarda má problém. Situační retro komedie, o tom, co se může během pátečního odpoledne stát v obyčejném bytě, aneb jak to dopadá, když (ne)odjedete na chatu, vás v plzeňském Dialogu zaujme v 19 hodin 30 minut.

„Dostaveníčko s paní operetou“ a Západočeským symfonickým orchestrem si můžete dát v Městském divadle v Mariánských Lázních. Na programu jsou ukázky z děl Johanna Strausse a Franze Lehára, za dirigentský pultík se postaví František Drs – v mariánskolázeňském divadle dnes v 19 hodin 30 minut.

Přehlídku skvostné klasické hudby v podání sólistů Art of Music a tanečně-hudebního kvarteta Arte Alma si dnes vychutnáte v Měšťanské besedě v Plzni. Těšit se můžete na spojení mladosti, letitých zkušeností a všemožných pojetí umění v jeden večer na jednom pódiu – v 19:30 v plzeňské Měšťanské Besedě. Jména jako Štěpán Rak, Jiří Bárta nebo Lenka Sekaninová jsou zárukou výjimečného zážitku.

Festival pěveckých sborů „Synagoga zpívá“ se dnes a zítra koná ve Velké synagoze v Plzni. Vystoupí na něm celkem 12 uskupení nejen z Plzeňského kraje s různým věkovým obsazením i repertoárem. Začátek je po oba dny v 17 hodin.

Filmový klub Klatovy dnes promítá černohumornou komedii dánského režiséra Genze „Nerada ruším“. Kam až zavede putování za biologickým otcem výstřední mladou dívku a jejího psa? Dozvíte se v klatovském kině Šumava dnes ve 20 hodin.

Zapomenuté synagogální textilie ze sbírek Západočeského muzea jsou tématem dnešní přednášky Michala Chmelenského v Národopisném muzeu v Plzni. Na ni naváže Karel Hrdlička přednáškou o fenoménu rabínského judaismu. Poté budete mít možnost zúčastnit se komentované prohlídky výstav „A zhotovíš také oponu purpurovou“ a „Židovské komunity na Sušicku“. Do plzeňského Národopisného muzea přijďte na 17. hodinu, vstup je zdarma.

„Pohádka máje“ – to je název přednášky Věry Kubové o životě a díle Viléma Mrštíka, která se uskuteční od 18 hodin v Polanově síni Knihovny města Plzně. Akci pořádá Kruh přátel knižní kultury.

Spustit audio

Více z pořadu