Středeční kulturní echo

29. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na operetu "Polská krev" Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. Opereta měla premiéru ve Vídni v říjnu 1913 a první české provedení se uskutečnilo už dva měsíce poté, v prosinci téhož roku, v Plzni. "Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet - v plzeňském Velkém divadle se jí můžete nechat unášet od 19 hodin.

Režisér uprostřed osobní i tvůrčí krize a kolem něj 21 žen, které zastupují celou škálu ženských postav v mužském světě - to je muzikál "Nine" na námět slavného Felliniho filmu "8 1". V hlavní roli uvidíte Bronislava Kotiše - dnes v 19 hodin na scéně Komorního divadla v Plzni.

A do plzeňského Komorního divadla podruhé: Komedii předního německého dramatika Maria von Mayenburga "Ošklivec" uvádí opět od 19 hodin Divadlo v klubu. Komedie pojednává o zběsilosti naší doby, o ztrátě identity a jedinečnosti, o relativitě krásy a úspěchu. A také o tom, jak nežádoucí je být "out".

"Taneční hodiny pro starší a pokročilé" dnes do Karlových Varů přiváží Divadelní společnost Josefa Dvořáka. Nová divadelní úprava hry Bohumila Hrabala křehce a srozumitelně zprostředkovává texty pábitelských historek. Objevit pravdu o životě, lásku v mnoha podobách a filosoficky znamenitě podložený humor autora můžete při jejím zhlédnutí od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Čapkovu "Věc Makropulos" v režii Jakuba Zindulky sehraje divadelní spolek Spodina v Divadle Dialog v Plzni. Na krutou komedii s prvky sci-fi jste tam zváni na 19. hodinu.

Americko-britskou krimikomedii bratrů Coenových "Big Lebowski" promítá Filmový klub Klatovy. Lebowski je králem flákačů celého amerického západního pobřeží. K životu potřebuje jen pár dobrých koktailů, trochu marihuany, dva přátele na bowling a svůj koberec. Když je o koberec připraven, život se mu změní - dnes ve 20 hodin v klatovském kině Šumava.

Milovníci skupiny Beatles si přijdou na své v Měšťanské besedě v Plzni. Od 19 hodin tam vystoupí "The Backwards" a zahrají největší beatlesácké hity. Košická kapela se záhy po svém vzniku v roce 1995 rozhodla věnovat hudbě svého velkého vzoru - Beatles. A vyplatilo se - už o 3 roky později a poté znovu v roce 2003 "The Backwards" vyhráli Světový Beatlefest v New Yorku a pokaždé za sebou nechali desítky stejně zaměřených skupin. Dnes večer si je můžete poslechnout v plzeňské Měšťanské besedě.

"Josef Václav Myslbek" je tématem dnešní přednášky z cyklu „Umění 19. století" v Galerii výtvarného umění v Chebu. Od 17 hodin ji v kavárně galerie povede Adam Hnojil.

Na téma "Krásky španělské Kastilie" bude dnes v Městské knihovně v Mariánských Lázních přednášet Petr Bořil. Cestovatelská přednáška spojená s promítáním začne v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu