Středeční kulturní echo

11. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" v režii Jana Buriana uvádí Velké divadlo v Plzni. Ve Velkém divadle „Toscu" uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky - dnes od 19 hodin.

Režisér uprostřed osobní i tvůrčí krize a kolem něj 21 žen, které zastupují celou škálu ženských postav v mužském světě - to je muzikál „Nine" na námět slavného Felliniho filmu „8 ½". V hlavní roli uvidíte Bronislava Kotiše - naposledy v této sezóně dnes večer v 19 hodin na scéně Komorního divadla v Plzni.

„Vztahy na úrovni" prohlédnete v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Komedii Edwarda Taylora ze zákulisí vysoké politiky nastudoval s herci Divadelní společnosti Háta Antonín Procházka, těšit se můžete například na Lukáše Vaculíka, Viktora Limra, Moniku Absolonovou nebo Kateřinu Hrachovcovou, a to od 19:30.

„Kávovar" - derniéra divoké komedie o tom, co se vám může přihodit, když předtím než jdete spát, nezkontrolujete kávovar, vás čeká v Divadle Dialog v Plzni. Hru nabízí plzeňský Dialog od 19 hodin v podání divadelního souboru Rozruch.

Hudební procházku v režii Západočeského symfonického orchestru a jeho sólistů můžete absolvovat v Městském divadle v Mariánských Lázních. Velké operetní gala tam začne v 19 hodin 30 minut, zazní ukázky z děl Johanna Strausse a Franze Lehára, diriguje František Drs.

Koncertem legendární folkrockové skupiny ze Zlína AG Flek dnes pokračuje „Letní koktejl koncertů a divadel" v zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Skupina se tam představí od 19 hodin 30 minut. Vstup na zahradu je pouze přes budovu Měšťanské besedy, v případě nepřízně počasí se koncert přesune do interiéru.

„Letní koncert" dětských pěveckých sborů Poupata a Kvítek se v 18 hodin koná v kostele svatého Jana Křtitele v Horažďovicích. Součástí bude slavnostní křest CD „Nebojte se opery s Kvítkem".

Dětský tachovský sbor dnes vystoupí na kolonádě v Mariánských Lázních - zváni jste v 16:15 hodin.

Další část cyklu „Film v proudu času" nachystala Západočeská galerie v Plzni. V souvislosti s aktuální výstavou nazvanou „Ludmila Padrtová/ Gesto, pohyb, barva. Dílo 1951-2013" budou tématem dnešní přednášky filmového historika Jana Kastnera „Mezníky československé kinematografie v 50. a 60. letech 20. století". Domácí tvorbu uvedeného období vám přiblíží v 17 hodin v přednáškovém sále v Pražské 13.

Dne 12. června 1869 Emil Škoda podepsal kupní smlouvu na budoucí Škodovy závody. Plzeňské science center Techmania u příležitosti výročí této události připravilo speciální program „Škoda v začátku". Při komentovaných prohlídkách naplánovaných od 10 do 16 hodin se hravým způsobem seznámíte s dějinami značky Škoda i příběhy konkrétních technických památek. Od 14 hodin se uskuteční přednáška Jana Horáka o historii jaderného výzkumu ve Škodovce. Po celý den bude v Techmanii možné sledovat historické dokumenty a informační videa o minulosti a současnosti plzeňského podniku.

„Bylinkový jarmark" najdete ode dneška do neděle 16. června v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky v Plzni. Stánkový prodej bylinek a bylinných produktů s ukázkami tradičních výrobních postupů doplní výstavka nazvaná „Rostliny ve starých řemeslech, gastronomii a léčitelství". Na „Bylinkovém jarmarku" v Národopisném muzeu Plzeňska budete v uvedených dnech vítáni vždy od 10 do 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu