Středeční kulturní echo

21. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Talichova komorní filharmonie s dirigentem Lukášem Kovaříkem se dnes představí na 54. ročníku "Chopinova festivalu" v Mariánských Lázních. Sólo na klavír zahraje Veronika Böhmová, na programu jsou Vaňhal, Boccherini, Chopin a Mozart. "Orchestrální koncert" je naplánován od 20 hodin v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Putovní výstava "Židovské komunity na Sušicku" dorazila do Dlouhé Vsi na Klatovsku. Přibližuje minulost zhruba dvacítky židovských obcí a sídel v bývalém politickém okrese Sušice a na konkrétních osudech lidí demonstruje jednotlivé dějinné etapy významné pro židovské společenství v západních Čechách. Slavnostní otevření výstavy v Dlouhé Vsi je připraveno na 16. hodinu, v zasedací síni Obecního úřadu bude k vidění do 8. září.

"Klatovy našich prababiček aneb secese v každodenním životě našich předků" - to je jedna z výstav, které o prázdninách nabízí Vlastivědné muzeum doktora Hostaše v Klatovech. Dnes jste tam zváni na komentovanou prohlídku s kurátorkou výstavy Janou Skarlantovou a to od 17:15. Secesi můžete v klatovském muzeu obdivovat do 15. září.

Jak vypadala příroda a krajina Plzeňska před 100 lety a jak vypadá dnes, které rostliny u nás vymizely a které naopak přibyly nebo v čem je zajímavá práce botanika - to všechno ukazuje nová výstava v Západočeském muzeu v Plzni nazvaná "Džungle za plotem". Koná se u příležitosti 100. výročí vydání publikace "Květena v Plzeňsku" přírodovědce Františka Malocha. Vernisáž se uskuteční dnes v 17 hodin, výstava ve 2. patře hlavní budovy Západočeského muzea potrvá do 28. října.

Pilot se závislostí na kokainu a alkoholu nebývá obvyklým hrdinou v amerických filmech, ale právě taková je ústřední postava snímku "Let", který dnes uvádí Filmový klub Klatovy. Režisér Zemeckis hlavní roli svěřil Denzelu Washingtonovi - a o tom, že měl při výběru šťastnou ruku, se můžete přesvědčit ve 20 hodin v klatovském kině Šumava.

"Doba ledová 4: Země v pohybu" vás dnes pobaví v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Úspěšnou americkou animovanou komedii tam můžete sledovat od 20:45.

Spustit audio

Více z pořadu