Středeční kulturní echo

11. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V Plzni začíná "Mezinárodní festival Divadlo". Dnes má mimo jiné na programu inscenaci Tomáše Vůjtka "S nadějí i bez ní" o vdově po Rudolfu Slánském. V provedení Komorní scény Aréna Ostrava ji uvidíte od 16 hodin v plzeňském Divadle Alfa. Podrobnou programovou nabídku festivalu najdete na jeho internetových stránkách www.festivaldivadlo.cz.

Komorní divadlo v Plzni dnes hraje americký muzikál "Footloose aneb Tanec není zločin". V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - zváni jste na 19. hodinu.

Na hru "Pan Kačaba zasahuje" autorské dvojice Edita Jarošíková a Miroslav Herejk láká divadelní soubor Sofranza. Jarda má manželku. Jarda má milenku. Jarda má problém. Situační retro komedie vás rozesměje v Divadle Dialog v Plzni ve 20 hodin.

Skladby ze zlaté éry swingu uslyšíte na dnešním koncertu "Glenn Miller Story" v Karlovarském městském divadle. Vystoupí Big Band Karlovy Vary a jeho sólisté pod vedením trombonisty Zdeňka Kráma. Začátek je v 19:30.

"Kytici operetních melodií" v podání Západočeského symfonického orchestru nabízí Městské divadlo v Mariánských Lázních. Těšit se můžete na ukázky z děl Strausse a Lehára - od 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském divadle.

Filmový klub Klatovy na dnešek naplánoval romantický snímek francouzské režisérky Sylvie Testud "Život té druhé". Na komedii s příměsí dramatu s Juliette Binoche v hlavní roli přijďte do klatovského kina Šumava ve 20 hodin.

"Nedotknutelní" - francouzský film tvůrčího tandemu Nakache/Toledano popisuje nečekané a bláznivé přátelství nesourodé dvojice - ochrnutého melancholického multimilionáře a mladého extrovertního recidivisty. Promítá se od 20 hodin v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně.

Nový přírůstek do sbírek Západočeské galerie "Model domů Filipiny Glaserové s prvními sgrafity Mikoláše Alše v Plzni" si po celý den můžete prohlédnout v plzeňské výstavní síni Masné krámy. V 17 hodin se tam pak uskuteční přednáška Petra Domanického, jednoho z autorů výstavy věnované Alšovu působení v Plzni. Akce je součástí dlouhodobého programu galerie "Jedno dílo/ Jeden svět".

Jak vypadala příroda a krajina Plzeňska před 100 lety a jak vypadá dnes - to ukazuje výstava v Západočeském muzeu v Plzni nazvaná "Džungle za plotem". Koná se u příležitosti 100. výročí vydání publikace „Květena v Plzeňsku" přírodovědce Františka Malocha. Dnes v 17 hodin vás výstavou provedou její autoři, Sylvie Pecháčková a Ondřej Peksa z oddělení botaniky. Na komentovanou prohlídku vezměte i děti a vnoučata - nudit se určitě nebudou.

A botanika Západních Čech podruhé: Vzácné druhy, významné lokality, publikace, záchranné akce a mnoho dalšího - to vše zahrnuje nová výstava v Muzeu Českého lesa v Tachově. To ji pořádá u příležitosti 50. výročí západočeské pobočky České botanické společnosti. V tachovském muzeu jsou k vidění také další výstavy - "Baráčníci na Tachovsku" a "Kresby a akvarely Heleny Johanové Matlasové". Všechny můžete navštívit do konce září.

Spustit audio

Více z pořadu