Středeční kulturní echo

18. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Druhý "Symfonický koncert 55. Dvořákova karlovarského podzimu" se dnes uskuteční v Lázních III v Karlových Varech. Jeho podtitul je "Poklady české klasiky", Karlovarský symfonický orchestr pod taktovkou dirigenta Miloše Formáčka zahraje Dvořákovy, Fibichovy a Sukovy skladby. Zpívat budou sopranistka Monika Sommerová a mezzosopranistka Alžběta Vomáčková. Koncert v karlovarských Lázních III začne v 19:30.

"Až do dna! Barokní pijácké písně" se dnes rozezní kaplí svatého Ondřeje v zámku Hradiště v Blovicích. Vystoupí sopranistka Barbora Sojková a barytonista Tomáš Král, na cembalo je doprovodí Monika Knoblochová. Jedná se o další koncert "Haydnových hudebních slavností", na zámku Hradiště se koná od 18 hodin.

Letošní "Mezinárodní festival Divadlo" v Plzni uzavře "Epilog" sestávající ze dvou představení - Činoherní klub uvede v 19 hodin v plzeňském Velkém divadle hru Gerharta Hauptmanna "Před západem slunce" s Petrem Nárožným a Divadlo pod Palmovkou ve stejný čas v Komorním divadle hru Davida Seidlera "Králova řeč" s Martinem Stránským v hlavní roli.

"Sen čarovné noci" - neboli Shakespearovu hru známou jako "Sen noci svatojánské" v novém překladu Jiřího Joska na dnešek nachystalo Západočeské divadlo v Chebu. Název vychází z toho, že v příběhu jde o filipojakubskou noc. Také do chebského divadla zamiřte na 19. hodinu.

Bláznivý "Molotovův koktejl aneb Jelitu Čilinic" předvede v Divadle Dialog v Plzni soubor Ludvíci. Začátek je v 19:30.

"My Fair Lady a další slavné evergreeny" v podání členů komorního souboru Verner Collegium vás čekají v Městském divadle v Mariánských Lázních. Těšit se můžete na hudbu Loewa, Vivaldiho, Andersona, Schumanna a dalších skladatelů - dnes od 19:30 v mariánskolázeňském divadle.

A ještě jednou Mariánské Lázně: "Magická Barma" - to je téma dnešní přednášky s promítáním v mariánskolázeňské Městské knihovně. Od 17 hodin se tam můžete setkat s cestovatelem Janem Vaňkem, vstupné je dobrovolné.

"Český revoluční plakát 1989" vám dnes v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni v Pražské 13 přiblíží grafický designér Filip Blažek. Přednáška proběhne v rámci cyklu "Umění dívat se / Vizuální kultura v soudobé společnosti" v souvislosti s mezinárodní výstavou plakátů "Visegrad Karma", která je do konce září k vidění v bývalé budově nádraží Jižní předměstí. Do Pražské 13 jste zváni na 18. hodinu.

Výstava prací fotografa Karla Koutského má v 17 hodin vernisáž ve Staroplzenecké galerii. Snímky známého fotografa pak můžete ve Starém Plzenci obdivovat až do 7. listopadu.

Britsko-francouzský film "Anna Karenina" dnes promítá Plánský biograf. Tolstého nesmrtelný příběh ženy, kterou zahubila láska, je všeobecně známý, přesto z něj režisér Joe Wright dokázal vytvořit unikátní filmový zážitek. V kině v Plané se o tom můžete přesvědčit od 20 hodin.

Romantické drama "Nejvyšší nabídka" připravil na dnešní večer Filmový klub Klatovy. Italský režisér a scénárista Giuseppe Tornatore obsadil do hlavní role filmu o vášni nejen k umění australského herce Geoffreyho Rushe - jeho pátrání po tajemné ženě můžete v klatovském kině Šumava sledovat od 20 hodin.

Snímek "Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic", který v americko-německé koprodukci natočil režisér Tommy Wirkola, nabízejí "Filmové noci" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Dětští hrdinové klasické pohádky vyrostli a staly se z nich celebrity - legendární lovci čarodějnic. Jak dopadne jejich boj s magickou přesilou? Dozvíte se ve 20 hodin v lochotínském amfiteátru.

Spustit audio

Více z pořadu