Středeční kulturní echo

25. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Koncert pro tátu….S úctou Jaroslavu Vlachovi" dnes zahájí novou sezónu plzeňského Kruhu přátel hudby, letos prvním rokem v režii Konzervatoře Plzeň. Jarmila Vlachová se svými kolegy přednese díla světové akordeonové a smyčcové literatury a společně vzpomenou na hudebníka a pedagoga Jaroslava Vlacha, propagátora akordeonu a iniciátora vzniku originálních skladeb pro tento hudební nástroj. Koncert se uskuteční od 19:30 v Domě hudby v Plzni.

Večer „V rytmu valčíku a čardáše" vás čeká v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkují sopranistka Anna Klamo, tenorista Milan Vlček a Strauss trio. Zazní výběr z operetních melodií Strausse, Lehára a Kálmána. V mariánskolázeňském divadle budete vítáni v 19:30.

Komedii Williama Shakespeara „Jak se vám líbí" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Útočiště pronásledovaným poskytne krajina snů - kouzelný Ardenský les. Spolu s nimi se tam můžete uchýlit v 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

„Krvavou svatbu" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Drama, které napsal španělský autor Federico García Lorca, si jako předlohu ke svému autorskému tanečnímu divadlu vybraly choreografka Alena Pešková a skladatelka Gabriela Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Baletní soubor plzeňského divadla vypráví Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem - dnes v 19 hodin v Komorním divadle.

„Jako Thelma a Louise" - to je název inscenace režiséra a scénáristy v jedné osobě Jakuba Nvoty, se kterým dnes do Sokolova přijíždí brněnský Divadelní spolek Frída. Autor se nechal inspirovat slavným filmem Ridleyho Scotta, jeho hra je příběhem všech žen: Hlavní hrdinky se chtějí alespoň na chvíli uvolnit ze svého stereotypního života a tak se vypraví na malý výlet. Z něj se ovšem díky nahodilým událostem stává skutečné putování, které je navždy změní a spojí. Hrají Bára Munzarová, Martin Trnavský a další. Zváni jste do Městského divadla v Sokolově na 19. hodinu.

Výtvarník a spisovatel Vhrsti bude hostem dalšího dílu cyklu setkávání se západočeskými výtvarníky „Paleta", který pořádá Západočeská galerie v Plzni. Pokud vás tvorba tohoto nevšedního umělce zajímá, zamiřte na 17. hodinu do přednáškového sálu galerie v Pražské 13.

Kruh přátel knižní kultury v Plzni láká na pokračování cyklu „Hrady a zámky", tentokrát s podtitulem „Ani muk o Zelené hoře". Proběhne od 18 hodin v Polanově síni Knihovny města Plzně a provedou vás jím Karel Drhovský a Viktor Viktora. Vstup je volný.

„Ve stopách Nabatejců" se můžete vydat spolu s Petrem Bořilem v Městské knihovně v Mariánských Lázních. Přednáška s promítáním je naplánována na 17. hodinu.

„Nevědomí" - akční sci-fi s herci Cruisem a Freemanem v hlavních rolích dnes uvidíte v Plánském biografu. Projekce filmu amerického režiséra Kosinskiho tam začne ve 20 hodin.

Filmové pásmo slovenských dokumentárních filmů nachystalo na 17. hodinu Kino Sušice. Zhlédnout můžete snímky „Křehká Identita" a „Kauza Cervanová".

Dokument nabízí také Filmový klub Klatovy. Od 20 hodin v klatovském kině Šumava promítá „Lidský rozměr" - film věnovaný architektu Janu Gehlovi, který se snaží „polidštit" život ve velkoměstech.

Spustit audio

Více z pořadu