Středeční kulturní echo

9. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

"45. Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana" se ještě dnes koná v Ostrově. Jeho ústředním tématem tentokrát jsou hry a volný čas. Festival nabízí celkem 11 snímků, nechybí ani bohatý doprovodný program.

Flétnisté Philippe Bernold a Jan Ostrý a klavírista Luděk Šabaka vystoupí na dnešním koncertě Kruhu přátel hudby v Plzni. Zazní skladby Beethovena, Prokofjeva a dalších autorů - dnes od 19:30 v plzeňském Domě hudby.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" má na programu Velké divadlo v Plzni. Úvodní část večera vyplní dvě skladby Maurice Ravela - „La Valse" a „Bolero" - v tanečním ztvárnění, další potom kantáta „Carmina burana" od Carla Orffa. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

Už od roku 1894 baví diváky rozverná Feydeauova komedie „Taková ženská na krku". Mladý hrdina se rozhoduje mezi vášnivou milenkou a nevěstou, která by mu přinesla společenskou prestiž. Dnes večer tato jiskřivá komedie rozesměje i vás - v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

„Taneční hodiny pro starší a pokročilé" dnes do Mariánských Lázní přiváží Divadelní společnost Josefa Dvořáka. Nová divadelní úprava hry Bohumila Hrabala křehce a srozumitelně zprostředkovává texty pábitelských historek. Objevit pravdu o životě, lásku v mnoha podobách a filosoficky znamenitě podložený humor autora můžete při jejím zhlédnutí od 19:30 v mariánskolázeňském městském divadle.

S romantickou komedií Oscara Wilda „Cantervillské strašidlo aneb Strašlivá sudba sira Simona" dnes do Klatov přijíždí Městské divadlo Mladá Boleslav. Pobaví vás od 19:30 v klatovském divadle.

„Šťovík, pečené brambory" - to je hořká nejen fotbalová komedie maďarského autora Zoltána Egressyho o třech dějstvích a dvou poločasech, kterou dnes v plzeňském Dialogu uvede Divadlo JakoHost. Tři fotbaloví rozhodčí v jedné šatně a spousta nevyřízených účtů vás v Divadle Dialog v Plzni čekají ve 20 hodin.

„Guillaume de Machaut" bude tématem komponovaného literárně-hudebního pořadu, který se od 17 hodin uskuteční v Muzeu církevního umění v Plzni. Život a dílo francouzského básníka a významného hudebního skladatele 14. století vám přiblíží Tomáš Hudec.

Podtitul „Dánský večírek" nese dnešní „Burianova kulturní ozdravovna" v Západočeském muzeu v Plzni. S oblíbeným moderátorem a písničkářem Janem Burianem se tam můžete setkat od 19 hodin.

„Týden hispánské kultury" probíhá v Plzni. Jeho součástí jsou mimo jiné filmové projekce, divadelní představení, přednášky, workshopy flamenkového zpěvu a tance i flamenkový recitál.

Snímek „Tohle není Kalifornie" dnes promítá Filmový klub Klatovy. Působivý portrét komunity skejťáků revoltujících v těžkých dobách Německé demokratické republiky vás osloví ve 20 hodin v klatovském kině Šumava.

Jak vypadala příroda a krajina Plzeňska před 100 lety a jak vypadá dnes - to ukazuje výstava v Západočeském muzeu v Plzni nazvaná "Džungle za plotem". V 17 hodin vás expozicí provedou její autoři, Sylvie Pecháčková a Ondřej Peksa z oddělení botaniky. Na komentovanou prohlídku vezměte i děti a vnoučata - nudit se určitě nebudou.

Třídenním cyklem přednášek o Platonově učení si tento týden Nová Akropolis v Plzni připomíná 2400. výročí založení jeho Akademie. Na přednášky s videoprojekcí jste zváni vždy v 18 hodin do sídla Nové Akropolis v Purkyňově ulici 12, vstup je volný.

O Švédsku bude dnes v M-klubu v Plzni-Skvrňanech přednášet František Šesták. O své zkušenosti z opakovaných pobytech ve Stockholmu i na švédském venkově se tam s vámi podělí v 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu