Středeční kulturní echo

13. listopad 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Letošní mezinárodní filmový festival pro děti a mládež „Juniorfest" dnes končí. V horšovskotýnském kině budou dopoledne v 10:30 hodin slavnostně vyhlášeny jeho výsledky. Ve 14 hodin pak na zámku v Horšovském Týně odstartuje soutěž „Pevnost Týn speciál", ve které se tentokrát utkají dětské domovy v Plzeňském kraji.

V multikině Cinestar v Plzni bude už v 9 hodin mimořádně uveden film režisérky Agnieszky Holland „Hořící keř" o Janu Palachovi. Snímek byl vybrán jako český kandidát pro boj o nadcházející Oscary. Projekce je určena pro střední školy i veřejnost.

A konečně ve třetím festivalovém městě, v Dobřanech před kinem Káčko proběhne od 14:30 „Bobík Road Show" s oblíbenými postavičkami pro děti.

Pokračuje festival nejen animovaného filmu „Podzimní sklizeň Animánie". Středa je dnem Jurije Norštejna. Tomuto významnému představiteli současného ruského filmu, režisérovi, výtvarníkovi a animátorovi bude věnován večerní program v Měšťanské besedě v Plzni od 19 hodin, děje se tak v souvislosti s prvním českým vydáním jeho knihy „Sníh na trávě".

V Měšťanské besedě je k vidění také výstava prvního interaktivního komiksu nazvaná „Malý Alenáš". Autorem projektu je Matyáš Trnka, výstava potrvá do neděle 17. listopadu.

Výjimečným počinem v našem regionu je společné nastudování amerického muzikálu „Divotvorný hrnec" 3 uměleckými soubory: činohrou Karlovarského městského divadla, Západočeského divadla v Chebu a Karlovarským symfonickým orchestrem. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí si dnes můžete vychutnat v Západočeském divadle, a to od 19 hodin.

„Prodavači snů" dnes ovládnou jeviště Velkého divadla v Plzni. Jak dopadne sázka dvou podvodníků, jejímž výsledkem má být odchod jednoho z nich z letoviska francouzské Riviéry? Zamiřte na 19. hodinu do plzeňského Velkého divadla.

Komedii skotského dramatika Anthonyho Neilsona „Lháři" v režii Davida Šikance nabízí Komorní divadlo v Plzni. O Štědrém večeru má dvojice policistů sdělit rodině zprávu o tragické nehodě jejich dcery. Umanutá touha strážců zákona po ohleduplnosti se vlivem neočekávaných událostí mění v groteskní souboj o přežití - dnes v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

„Kde je Lily?" - detektivní komedii Oldřišky Ciprové předvede Divadlo Maebh v plzeňském Dialogu. Jedná se o vtipné představení o tom, že hledáním můžeme nalézt. A že láska hory tuku přináší i odnáší. Do Divadla Dialog v Plzni přijďte na 19. hodinu.

„Setkání s operetou" vás čeká v Městském divadle v Mariánských Lázních. Účinkovat budou sopranistka Libuše Moravcová a tenorista Juraj Nociar, zazní ukázky z děl Strausse a Lehára. Na hudební procházku operetními melodiemi v podání Západočeského symfonického orchestru a jeho sólistů jste do mariánskolázeňského divadla zváni v 19:30 hodin.

„Nestárnoucí melodie" si poslechnete na dnešním koncertě v Domě hudby v Plzni. Zpívat budou Eva Pavelková a Roman Krebs, sólo na housle zahraje Václav Wočadlo. Do světa operety, muzikálu a filmu vás spolu s nimi doprovodí Plzeňský smyčcový orchestr - od 19:30 v plzeňském Domě hudby.

Filmový klub Klatovy dnes promítá dokumentární drama Josefa Abrháma mladšího „Hoteliér" s Pavlem Landovským v hlavní roli. V klatovském kině Šumava můžete „Hoteliéra" zhlédnout od 20 hodin.

„Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát" - celovečerní film o známé hudební skladatelce, textařce a zpěvačce na dnešek nachystal Filmový klub Domažlice. Projekce začne v domažlickém kině Čakan v 19:30 hodin.

Na americko-francouzský film „Mafiánovi" s Robertem De Niro a Michelle Pfeiffer v hlavních rolích láká plánský biograf. Bývalý mafiánský boss, jeho rázná manželka a jejich dvě děti jsou za spolupráci se zákonem umístěni do programu na ochranu svědků. Nakolik se jim bude dařit žít životem spořádaných občanů? Dozvíte se ve 20 hodin v kině v Plané.

Výstava „Malostranští spolu a pro radost" dnes bude slavnostně zahájena ve Starém Plzenci. Svá díla na ní společně prezentuje 6 umělců. Vernisáž se koná v 17 hodin ve Staroplzenecké galerii, výstavu můžete navštívit do 9. ledna.

Spustit audio

Více z pořadu