Středeční kulturní tipy

16. duben 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" v 19 hodin uvádí Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci se uplatňují především mladí sólisté muzikálového souboru.

Konverzační komedii Jerryho Mayera „Láska na tři" přiváží do Horažďovic pražské Divadlo Metro. Hrají Světlana Nálepková a Oldřich Vízner - dnes od 19:30 v horažďovickém Kulturním domě.

Irskou taneční show „Love in Flames - Láska v plamenech" předvede dnes slovenská skupina Merlin v Městském divadle v Mariánských Lázních. Pozitivní energii z nevšedního představení tam můžete čerpat od 19:30.

Nový film Dana Přibáně „Trabantem až na konec světa" dnes promítá kino Beseda v Plzni. Začátek je v 18:30.

„Kosmická střelnice nebo neškodné balvany?" - to je téma přednášky Petra Scheiricha z Astronomického ústavu v Ondřejově, která se uskuteční v Plzni. Před více než rokem vzbudil pozornost neočekávaný dopad zbytků vesmírného tělesa u Čeljabinsku. Přinese budoucnost více takových pádů? Lze je předvídat? Pro odpovědi si přijďte v 19 hodin na plzeňskou radnici.

Městské muzeum ve Zbiroze láká na výstavu vyšívaných obrázků Boženy Nepeřené, expozici doplňují dobové fotografie. Paní Božena Nepeřená se svému velkému koníčku - vyšívání - věnovala nejvíce ve věku 75 až 85 let. Její vyšívané obrázky, hlavně domečky, můžete ve zbirožském muzeu obdivovat už jen do pátku 18. dubna.

„Šaty dělaj´ pračlověka" - to je název interaktivní výstavy, kterou najdete v přízemí sokolovského zámku. Muzeum Sokolov ji pořádá ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy. Výstava vhodná i pro nevidomé návštěvníky potrvá do 22. června, otevřena je od středy do neděle od 9 do 17 hodin kromě hodinové polední pauzy.

„Velikonoční jarmark" se koná v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky v Plzni. Vítáni tam budete od 9 do 17 hodin.

Městské divadlo v Mariánských Lázních dnes večer ožije tancem. Vystoupí tu slovenská taneční skupina Merlin a divákům předvede svojí novou show. Merlin se zaměřuje na irské tance a řadí se k nejprestižnějším a nejúspěšnějším tanečním souborům ve střední Evropě. Z jejich vystoupení je cítit obrovskou pozitivní energii a to, že tanečníci si pohyb na jevišti a kontakt s divákem užívají. V mariánskolázeňském divadle se začne tančit v 19:30.

Na Velikonoční koncert žáků františkolázeňské Základní umělecké školy jste zváni do Divadla Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Na výkony malých umělců se můžete těšit v 19 hodin.

Muzeum Karlovy Vary pořádá dnes akci nazvanou "Velikonoční řemesla a zvyky." Až do 16 hodin se můžou návštěvníci seznámit s různými řemesly, která souvisejí s Velikonocemi a současně mají možnost si je i vyzkoušet. Připraveno je malování a zdobení kraslic, drátkování, pletení pomlázek a košíků, ruční šití hraček nebo vyřezávání ze dřeva. Poté bude následovat přednáška historika Stanislava Burachoviče, která přiblíží početné velikonoční zvyky specifické pro zdejší region. Přednáška začíná v 16 hodin.

Na zajímavou přednášku jste zváni i do Chebu. Ředitel chebské Galerie výtvarného umění Marcel Fišer tu představí další díl edice mapující umění ve veřejném prostoru v jednotlivých městech regionu. Tentokrát je věnovaný Umění v Sokolově a přiblíží jeho nejzajímavější místa a objevy. Na přednášku do Muzea café v Chebu jste zváni v 17 hodin.

Spustit audio