Středeční kulturní tipy

21. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Producenti" - úspěšný americký muzikál Mela Brookse a Thomase Meehana dnes hraje Velké divadlo v Plzni. V New Yorku na konci 50. let se neúspěšný divadelní producent a jeho účetní snaží vydělat tímto fíglem: „Získáte od investorů milión dolarů, uvedete propadák za sto tisíc a zbytek si necháte." „Producenti" vás v plzeňském Velkém divadle pobaví v 19 hodin.

Komedii „Lháři" má v plánu Komorní divadlo v Plzni. O Štědrém večeru dvojice policistů přináší rodině zprávu o tragické nehodě jejich dcery. Umanutá touha strážců zákona po ohleduplnosti se vlivem neočekávaných událostí mění v groteskní souboj o přežití. Hru skotského dramatika Anthonyho Neilsona můžete v plzeňském Komorním divadle sledovat rovněž od 19 hodin.

„Sen čarovné noci" - neboli Shakespearovu hru známou jako „Sen noci svatojánské" v novém překladu Jiřího Joska na dnešek nachystalo Západočeské divadlo v Chebu. Název vychází z toho, že v příběhu jde o filipojakubskou noc. Také do chebského divadla zamiřte na 19. hodinu.

Vivaldiho „Čtvero ročních dob" v podání komorního souboru Verner Collegium dnes zazní v Městském divadle v Mariánských Lázních. Na programu je také Bachův „Koncert E dur pro housle, smyčce a cembalo". V mariánskolázeňském divadle budete vítáni v 19:30.

Komentovaná prohlídka výstavy „Ze středu ven - umění regionů 1985-2010" se v 17 hodin uskuteční v Masných krámech v Plzni. Expozici děl 35 umělců, která je v krajském městě k vidění do 8. června, vám představí její kurátor Michal Koleček z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ta dnes také společně se Západočeskou galerií v Plzni pořádá k výstavě stejnojmennou konferenci.

Obraz Karla Černého „Námořník" vystavuje do poloviny června v rámci cyklu „Opus magnum" Galerie výtvarného umění v Chebu. Dnes máte příležitost nejen spatřit toto dílo, ale také si vyslechnout přednášku o životě a tvorbě malíře, kreslíře, grafika a ilustrátora Jiřího Černého. Profesor Vojtěch Lahoda, ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd, s ní v chebské galerii vystoupí v 17 hodin.

Výstavu originálních obrazů malíře Libora Šilhavého z Ostrova najdete v Infocentru v Toužimi. Potrvá do konce května. V toužimském Infocentru se dnes také můžete setkat se zahradním poradcem a milovníkem přírody Vlastimilem Šindelářem, řeč bude o přírodní lékárně, prospěšnosti chůze naboso a podobně, začátek je v 18 hodin.

Karlovarské muzeum pořádá ve svých prostorách na Nové louce přednášku s názvem "Řemesla na Karlovarsku". Historik Lukáš Svoboda přiblíží klasická řemesla dřívějších dob, kterými byly Karlovy Vary a další místa zdejšího regionu známé. Přímo v lázeňském městě kvetlo puškařství, cínařství, jehlářství, výroba a oprava hodin. Z krušnohorských řemesel byly nejproslulejší především krajkářství a knoflíkářství. Přednášku doprovodí množství obrázků. I tady je začátek v 17 hodin.

Základní umělecká škola Antonína Dvořáka v Karlových Varech zve na Večer s českými básníky- Jaroslavem Haškem a Josefem Čapkem". Vystoupí žáci 4. a 7. ročníku školy pod vedením svých učitelů. Začátek vystoupení je v 18 hodin v prostorách lidušky.

Spustit audio