Středověké stavební stroje ukáže nová expozice v bývalých ležáckých sklepech v Plasích

18. červenec 2022 13:35

V opraveném prostoru bývalých ležáckých sklepů v Plasích na severním Plzeňsku vznikla nová expozice, která ukáže rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů, jimiž naši předci stavěli hrady nebo katedrály. 

V Centru stavitelského dědictví v Plasích, které je součástí Národního technického muzea, je připravena úplně nová expozice. V opraveném prostoru bývalých ležáckých sklepů jsou vystaveny rozměrné repliky středověkých stavebních strojů. Ty zhotovil tesařský mistr Petr Růžička. „Celé to byl takový experiment. Předlohou byly středověké vyobrazení a pak i samotná výroba,“ poznamenal autor nové expozice Jakub Chaloupka.

Ručně vyrobené stroje byly i experimentálně využity

Stroje byly vyráběny středověkými postupy. Tedy ručně, tak jak se to dělávalo kdysi. K vidění je zavěšený klecový jeřáb, replika beranidla nebo třeba vrátek s vijákem. Samotné konstrukce strojů jsou vyráběné bez kovu tesařskými spoji. „Zajímavé je, že zhotovitel Petr Růžička stroje i experimentálně využíval,“ zmínil Jakub Chaloupka.

Expozice ukáže, jakými prostředky budovali a stavěli naši předci v gotice. Všechny stroje a stavební nástroje jsou už na svém místě a čekají na návštěvníky. Novou expozici mohou zájemci navštívit již od úterý. Jako bonus čekají na turisty repliky královské a císařské koruny Karla IV.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio