Středověkou studnu objevili plzeňští archeologové přímo pod svými okny. Našli tisíce předmětů

2. srpen 2021 15:40, aktualizováno

Ohromné množství nálezů odhalil výzkum středověké studny v centru Plzně. Našli ji archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni na dvoře fakulty filozofické. Uvnitř studny se zachovaly vrstvy předmětů ze tří různých období, a to nejen keramika, ale i organické materiály.

Nalezené předměty se čistí a třídí

Objevení takové studny v centru Plzně je v celku výjimečné. Studna na nádvoří Fakulty filozofické ZČU v Plzni je kompletně archeologicky vykopána. „Objevili jsme dřevěné potrubí, jehož část jsme vyzvedli. Je perfektně dochované. Pravděpodobně se jedná o borovicové dřevo, protože to bylo nejčastějším stavebním materiálem pro tento typ vodních rozvodů,“ uvedla vedoucí výzkumu Lenka Starková.

Nalezené potrubí se stalo součástí návštěvnického okruhu Plzeňského historického podzemí a bude situováno ve vodárenské věži. Část potrubí bude osazena i skvěle dochovaným železným sacím ventilem.

Podle nálezů se dá zjistit, co měšťané kdysi jedli

Ve studni bylo nalezeno tisíce artefaktů. Podle odhadů mohou nálezy vážit kolem 600 až 800 kg. Z keramiky a dalšího nalezeného nádobí se dá určit, co měšťané jedli. „Na keramice se dají nalézt takzvané přípeky, což jsou spečené relikty původního jídla, které se v tom hrnci vařily,“ poznamenala Lenka Starková.

„V Plzni se vůbec poprvé podařilo archeologickými metodami odhalit objekt, jehož studium umožňuje nahlédnout do domácnosti plzeňských měšťanů od počátku novověku až do doby průmyslové revoluce,“ připomněl vedoucí katedry archeologie Pavel Vařeka. Mezi nálezy je bohatě zastoupeno vybavení měšťanských domácností od kuchyňského nádobí až po dětské hračky.

Na dvoře fakulty omývají studenti nalezené střepy a čistí je kartáčkem na zuby nebo na ruce. Studenti mají jedinečnou příležitost pracovat s předměty tohoto stáří. S výsledky zkoumání se bude moci veřejnost poprvé seznámit v září v rámci Plzeňských dvorků a následně v Západočeském muzeu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio