Studenti elektrotechnických škol si v Plzni porovnávají dovednosti

12. březen 2019 10:20

Sestavit chytré elektronické relé, které umí na dálku ovládat bazén nebo topení. To je jeden z úkolů, který musí vyřešit žáci elektrotechnických škol při soutěži v Plzni. Mezinárodní přehlídka odborných dovedností začala včera a dnes pokračuje.

Letošního 24. ročníku se účastní 40 žáků z 10 škol v Česku i na Slovensku. Žáci slaboproudých oborů museli za 240 minut osadit desku plošného spoje zkontrolovanými součástkami a nastavit zařízení na dané parametry. Studenti stavěli chytré elektronické relé ovládané prostřednictvím wifi sítě.

Žáci silnoproudých oborů měli na splnění úkolu stejný čas jako jejich kolegové, tedy 4 hodiny. Osadit měli panel silnoproudými komponenty s ovládacími chytrými prvky. Část panelů byla připravena pro práce zaměřené do domovních elektroinstalací a část panelů obsadili žáci – odborníci zaměření na průmyslové instalace.

Mezinárodní přehlídka odborných dovedností dnes pokračuje

Studenti dostali zadání a potom pracovali samostatně. V dílnách Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni jsme zachytili žáky, jak montují součástky podle nákresu na speciální panely. Dohlížel na ně Jiří Sýkora: „Když usoudí, že už je hotový nebo že už to lepší nebude, ukončí práci a může odejít. Potom je na rozhodnutí komise, jak tu práci ohodnotí. Na panelech žáci řeší standardní vybavení koupelen, jako je světlo a ventilátor. Jde o taková praktická zapojení v domácnosti.“

Soutěže se například účastní Karel Klik ze Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni. „Mám vyřešit zapojení na chodbě světla na impulsní relé a v koupelně na SMR-S zapojení. Je to lehké. Elektrikáře jsem si vybral, protože si myslím, že mě to bude bavit, a rád bych se tomu věnoval i po dokončení školy,“ řekl student.

Svou kreativitu můžou žáci využít i při studiu na vysoké škole

Mezinárodní přehlídka podporuje kreativitu a tvořivost studentů, kterou mohou uplatnit i při studiu na vysoké škole. „Například u nás na Fakultě elektrotechnické jim pomůžeme dál rozvíjet jejich talent v oblasti tvořivé kreativní práce. Studenty, kteří se hlásí ke studiu na naší škole, se snažíme bonifikovat za to, že se účastní středoškolské odborné činnosti popřípadě dalších odborných aktivit na střední škole. Takže podobná soutěž jim může pomoci při přijímacím řízení a určitě to vítáme,“ uvedl proděkan Fakulty elektrotechnické v Plzni Jiří Tupa.

Cílem soutěže je podle zástupce ředitele pro praktické vyučování na SOUE v Plzni Bohumíra Sobotky porovnat odborné znalosti žáků příbuzných škol v České republice i na Slovensku, a dále i výměna zkušeností mezi pedagogy s tím, že v současné době probíhá revize školních a rámcových vzdělávacích programů, a tato akce je ideální k tomu, aby se pedagogové sešli a mohli spolu na téma diskutovat.

Žáci dnes absolvovali testy, které prověřili jejich teoretické znalosti. Výsledky ohodnotí nezávislá odborná komise, složená ze zástupců sponzorů, zřizovatele školy a odborníků z praxe. Dnes kromě vyhlášení výsledků soutěže čeká na studenty ještě exkurze v plzeňské Techmanii.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio