Studenti rokycanského gymnázia poprvé darovali krev

10. listopad 2020 15:00

V Rokycanech chodí každý rok na podzim někteří studenti posledních ročníků darovat krev na transfuzní oddělení v rokycanské nemocnici. Letos neodradila ani pandemie koronaviru deset nadšených maturantů od toho, aby udělali dobrý skutek.

Tradiční akci darování krve v Rokycanech už dlouhé roky organizují učitelé gymnázia, kteří jsou sami dárci a jdou mladým lidem příkladem. Iniciátorkou akce je paní učitelka Stanislava Mayerová, která se studenty chodí darovat krev již přes 15 let. „Zájem je každý rok jiný, zaleží na tom, jak jsou silné ročníky a jak jsou děti zdravé. Ze začátku nás chodilo třeba dvacet a někdy jdeme jen se třemi lidmi,“ řekla Stanislava Mayerová.

Studenti chtěli udělat darováním krve dobrý skutek. „Vždy jsem to chtěla zkusit. Je jedno jaká je doba, není to teď moc jednoduché. Nebála jsem se a šla jsem,“ usmála se v odběrové místnosti studentka Barbora Hanžlová. Ruku dárci zaškrtí zdravotník škrtidlem jako při běžném odběru, jehlička je však o něco silnější. Odběr trvá přibližně šest minut.

Na transfuzním oddělení rokycanské nemocnice se všichni znají a vytváří rodinné prostředí. Cílem je, aby si studenti odběr vyzkoušeli a zůstali u dárcovství. Čtvrtina z nich se prý k odběrům v rokycanském transfuzním oddělení pravidelně vrací.

Transfuzní oddělení má celkem 1400 až 1500 dárců a ročně se tam uskuteční až 3000 odběrů.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio