Studia Českého rozhlasu v Plzni a Karlových Varech nabídnou pohled do zákulisí vysílání

3. květen 2014

Začátek května patří v Plzni tradičně nejen oslavám osvobození, ale také Českému rozhlasu. Ten v sobotu opět pořádá Den otevřených dveří a letos poprvé se současně zájemcům otevře i karlovarská redakce Českého rozhlasu.

Návštěvníky čeká prohlídka rozhlasových studií, setkání s lidmi, kteří vysílání připravují a bohatý doprovodný program.

V Plzni si mohou lidé prohlédnout budovu Českého rozhlasu na náměstí Míru, která je kulturní památkou a unikátní stavbou.

„Naše budova je jedinečná v tom, že byla postavena za účelem vysílání. Od samého počátku se vědělo, že to bude prostor pro rozhlasáky. Jsme jediní v České republice, kdo má možnost v takovémto prostředí pracovat,“ říká vedoucí programu regionální stanice Pavel Maršát.

Pro návštěvníky jsou připraveny dvě prohlídkové trasy. První z nich nabídne exkurzi do běžně nepřístupných pracovišť.

„Podívají se do nahrávacích studií a do technických pracovišť, návštěvníkům ukážeme digitální střih. Vezmeme je také do podzemí, kde bylo utajené vysílací pracoviště, ze kterého se také mohlo vysílat,“ prozrazuje manažer komunikace Pavel Bouda.

Druhá trasa zavede návštěvníky do Rozhlasového muzea, které se nachází v autentických prostorách původních rozhlasových pracovišť.

„Uvidí sbírku starých rádií, která vždy rozněžní starší pamětníky a návštěvníky muzea. Najdou tady vzácný klenot v podobě osmistopého magnetofonu Studer nebo celý soubor reportážních magnetofonů Nagra. Máme tady i vystavenou kopírku kazet Otari, která čtyřnásobnou rychlostí kopírovala takzvané MC kazety,“ upozorňuje na některé zajímavosti muzea vedoucí podpory programu Michal Žák.

V muzeu nechybí ani historické dokumenty. „Na stěnách máme zavěšeny fotogalerie toho, jak se budova Českého rozhlasu v Plzni stavěla. Jsou tady k vidění fotky našich bývalých kolegů, fotky elektroakustické laboratoře, která proslavila Český rozhlas v Plzni a další obrazové materiály,“ dodává Žák.

Moderátoři budou rozdávat podpisy

Návštěvníci se ale mohou těšit také na bohatý doprovodný program. Hostem vysílání před polednem bude zpěvák, skladatel a textař Marcel Zmožek, jeho autogramiáda je připravena na 12. hodinu.

„Budou se křtít dvě knihy a hrát orchestr Oty Hellera. Pro všechny budou připravení k autogramiádě naši moderátoři,“ láká na doprovodný program Pavel Bouda a doplňuje, že letos poprvé se současně zájemcům otevře i karlovarská redakce Českého rozhlasu.

„Na návštěvníky tam čeká úplně něco jiného než u nás. Na jednom místě tam uvidí všechno. Prohlédnou si technické pracoviště a zázemí zpravodajské redakce včetně vysílacího studia, navíc uvidí při práci redaktora Zdeňka Trnku, který bude mít celý den pohotovost,“ dodal Bouda.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu na plzeňském náměstí Míru a v karlovarské Zítkově ulici proběhne v sobotu od 10 do 17 hodin.

autor: čer
Spustit audio