Šumava je ostře hlídaná policisty i strážci národního parku

11. červenec 2022 12:22, aktualizováno

Každý den zaznamenají smíšené hlídky policistů a strážců v národním parku Šumava desítky porušení pravidel, za které rozdávají pokuty. Všímají si hlavně těch nejnavštěvovanějších míst a bohužel mají stále dost práce.

Zahraniční turisté si u Černého jezera v Národním parku Šumava rozdělali oheň a postavili stan. K ledovcovému jezeru navíc dojeli navzdory zákazu vjezdu autem. To při společné akci odhalila smíšená hlídka policistů a strážců parku. A udělila jim pokutu v maximální možné výši.

Hlídka strážců a policistů na Šumavě

Cílem smíšených hlídek je předcházet porušování právních předpisů a pravidel. Nejčastěji strážci zaznamenávají přestupky v podobě vjezdů aut do zákazů, vjezdů kolařů mimo cyklostezku nebo vstupů do I. zóny. „Denně se jedná o desítky přestupků. Trochu se to zlepšilo. Přestupků je mnoho od parkování mimo vyznačená místa až po vstupy do klidového území Národní přírodní rezervace,“ sdělil šumavský strážce Jan Chudý.

Spolupráce policistů se strážci NP funguje již několik let a hlídky do terénu vyráží celoročně. V letních a zimních měsících jsou ale hlídky zintenzivněny. Důležité je také informovat o pravidlech v Národním parku Šumava veřejnost. Jak děti, tak dospělí se mohou zapojit do nejrůznějších her a úkolů.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio