Šumava má nový turistický cíl. Začaly komentované prohlídky kostela svatého Mikuláše v Kašperských Horách

25. červenec 2022 13:10, aktualizováno

Zajít si na komentovanou prohlídku nějakého hradu nebo zámku, to je běžné. Už méně časté jsou ale komentované prohlídky kostelů. Kašperské Hory si vzaly od římskokatolické církve do nájmu gotický kostel svatého Mikuláše a správa hradu Kašperk zajistila průvodce. Pravidelně návštěvníky vítají průvodci také na Mouřenci u Annína.

V kostele svatého Mikuláše v Kašperských Horách probíhají komentované prohlídky. Po celé léto bude tato památka přístupná návštěvníkům i s průvodcem. „Lidé uvidí to, co ještě nikde jinde neviděli, což je krásná gotická bazilika s několika zajímavostmi,“ sdělil průvodce Filip.

Prohlídky gotického kostela svatého Mikuláše si vzal pod patronát hrad Kašperk. Jedním z důvodů, proč je kostel zpřístupněn, je představení nových míst. „Tento kostel je taková neobjevená perla,“ konstatoval kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Jde o pozoruhodnou památku, nejstarší kamennou stavbu Kašperských Hor. „Patří do období gotiky a je dokonce starší než hrad Kašperk. Zkrátka je to nový turistický cíl a jsou zde dochované původní fresky,“ doplnil Václav Kůs. Během prohlídky se putuje i částí hřbitova.

Na Mouřenci u Annína jsou zajímavé fresky

Nejzajímavější jsou na kostele svatého Mořice v Mouřenci u Annína středověké fresky, kterými je Mouřenec bohatě dekorován. Jde o fresky vysoké umělecké úrovně. „Rádi bychom tyto dvě sakrální památky propojili. Málo se to ví, ale spojuje je úžasná 5,5 km dlouhá trasa podél řeky Otavy. Myslím si, že to je pro mnohé turisty neobjevený kout,“ zmínil kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Sv. Mouřenec

Návštěva těchto kostelů může být zajímavou alternativou nad rámec hojně navštěvovaných památek v této lokalitě. Prohlídky na Mouřenci jsou pětkrát do týdne a jejich termíny naleznou zájemci na webových stránkách pratelemourence.cz. Kostel sv. Mikuláše je přístupný každý den kromě neděle a prohlídky začínají vždy v celou hodinu od 12:00 do 17:00.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio