Šumavské závitky
podle pana Ladislava Valeše z Klatov
Suroviny:
4 plátky zadního hovězího masa (cca 500g)
sůl, pepř
4 lžíce oleje
1 menší cibule
1/2 l hovězího vývaru ( nebo vývar z 1/2 kostky masoxu)
4 lžíce hořčice
Na náplň:
100g salámu ( poličan, vysočina)
2 menší sladkokyselé okurky
1 stroužek česneku
100g nakládaných hub ( hříbky, hlíva, žampiony)
1 celé vejce
pepř, sůl
1 lžíce hořčice
Postup:
Nadrobno nakrájíme salám, okurky, houby, dobře promícháme a společně s vajíčkem osmažíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem a hořčicí. Vznikne náplň
( konzistence jako vlašský salát).
Hovězí plátky naklepeme, posolíme, opepříme po obou stranách, horní stranu potřeme hořčicí. Na plátky naneseme náplň, srolujeme, ovážeme nití. Zabalené závitky orestujeme na oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí.
Takto připravené závitky přendáme i s osmaženou cibulkou do tlakového hrnce a zalijeme vývarem. Vaříme cca 40 minut.
Po uvaření a vychladnutí vyjmeme z tlakového hrnce a odstraníme nitě. Přes síto
propasírujeme obsah tlakového hrnce, z něhož jsme vyjmuli závitky. Do sosu přidáme smetanu, popř. zahustíme hladkou moukou. Do omáčky vložíme závitky
a společně prohřejeme. Pro vylepšení chuti omáčky, orestujeme zbytek hub a přidáme je k masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.