Šumavský hrad Kašperk přichystal i letos pro návštěvníky oblíbené zimní prohlídky

22. prosinec 2021 13:57, aktualizováno

Hrad Kašperk otevře v závěru roku své brány návštěvníkům. Zájemci tam mohou vyrazit na povánoční výlet, rozloučit se s letošním rokem nebo přivítat při novoroční vycházce rok 2022. Připraveny jsou prohlídky vybraných částí památky i občerstvení. A pokračují také připravy na nadcházející letní sezonu.

Oblíbené zimní prohlídky jsou oproti minulým letům poněkud odlišné. Připravili jsme totiž samostatné prohlídky, při nichž není návštěvník časově omezen. Může si tak dostatečně vychutnat hrad v úplně odlišných kulisách, než jak jej zná třeba z léta. Tematicky jsme se tentokrát zaměřili na zimní a vánoční zvyky našich předků na Šumavě. Například co na Kašperskohorsku prováděla postava zvaná Lucl, kdo to byl tak zvaný brusař nebo jaký podivuhodný příběh vězí za legendárním betlémem Prokopa Macka. Nechybí pochopitelně ani povídání o historii našeho hradu s důrazem na tehdejší obývání hradu v zimních měsících. Po trase potkáte i naše šikovné průvodce, kteří návštěvníky podle zájmu poutavě poučí o nejrůznějších detailech. Zpřístupnili jsme purkrabství včetně expozic, prostor bývalého paláce a celou západní věž,“ popsal kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Návštěvníci hradu Kašperk se kromě zimní prohlídky můžou těšit i na občerstvení a v provozu bude také gril. „Zásoby na hradě pravidelně doplňujeme a myslím, že sortiment naše návštěvníky potěší. Kašperské nádvoří bude po otevření brány volně přístupné, takže lze jen tak přijít, posedět a dát si něco dobrého. V případě zájmu pak vyrazit na prohlídku do nitra hradu. Myslím, že každý, kdo se rozhodne spojit svůj výlet během volna mezi svátky s Kašperkem, si přijde na své,“ řekl Václav Kůs.

Zimní Kašperk se otevře 28. prosince a až do 1. ledna 2022, včetně Silvestra, bude otevřený od 10 do 16 hodin.

Na léto se chystá speciální trasa pro děti

„Nová prohlídka je v přípravě a chceme jí spustit příští rok. Interaktivním způsobem by měla ukázat důmyslný um středověkých kameníků a zedníků. Vše to musí samozřejmě ještě uzrát. V přípravě programu pro naše nejmenší návštěvníky vidíme velký smysl, protože to je skvělý způsob, jak nejmladší generaci přiblížit naše bohaté kulturní dědictví, které nám tu nechali naši předci,“ uzavřel kastelán hradu Václav Kůs.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio