Šumavský park propustil 30 zaměstnanců

16. říjen 2012

Správa šumavského parku musí šetřit. Propustila proto třicet lidí a v dražbě prodá čtvrtinu služebních aut. Důvodem je rok od roku nižší příspěvek od ministerstva životního prostředí. Kvůli odeznívající kůrovcové kalamitě klesají také příjmy z těžby dřeva. Jen na mzdy dostane správa příští rok 101 milionů korun, tedy od 11 milionů méně než letos.

Za poslední čtvrtletí byl rozvázán pracovní poměr se 30 zaměstnanci, což byla zhruba desetina celkového počtu všech zaměstnanců. Byli to lidé ze všech oborů, kterými se Správa parku zabývá – péče o les, marketing, provozní a hospodářská činnost i věda a výzkum.

Propouštění bylo nevyhnutelné, tvrdí to šéf správy parku Jiří Mánek: „Je mi to velice líto s některými zaměstnanci jsem se osobně dlouhá léta znal, přesto vnímám, že i taková může být práce manažera. Je jisté, že organizace musí zeštíhlet, zejména tam, kde pracovníci nebyli zcela vytíženi. Proto jsme kumulovali funkce a hleděli na činnosti, které musíme provozovat ze zákona. Pokud chceme udržet Národní park Šumava v provozu, bylo snížení pracovních míst o deset procent nutností,“ uvádí Jiří Mánek, který propuštěním 30 osob potřebuje pro příští rok ušetřit 11 milionů korun na mzdových prostředcích.

Tříjezerní slať nad Modravou

Správa parku také prodá přebytečné automobily ve veřejné dražbě a peníze použije pro další fungování. „O termínu i podmínkách této dražby se všichni zájemci dozvědí na našich webových stránkách,“ uvedl Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Do zbývajících aut se namontují zařízení GPS, které budou kontrolovat počty najetých kilometrů, aby někteří zaměstnanci nemohli už zneužívat auta k soukromým účelům. Pořízení těchto GPS zařízení vyjde na 500 tisíc korun. „Podle zkušeností jiných organizací se náklady vrátí za 8 až 10 měsíců. GPS přináší každý rok úsporu spotřeby pohonných hmot až třicet procent,“ uvádí Jiří Kvapil.

To ale nejsou všechny úsporná opatření, ke kterým musela Správa parku sáhnout. Správa parku bude pro příští rok nucená omezit i výsadbu dřevin. Se zvládnutím kůrovcové kalamity se naštěstí sníží náklady na ochranu lesa proti kůrovci.

autor: lum
Spustit audio