Svátek dudáků: 25. Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích

20. srpen 2024

Strakonice, historické město na soutoku Otavy a Volyňky, znovu naplní zvuk dudácké hudby z mnoha evropských regionů. Ve čtvrtek 22. srpna 2024 bude zahájen již 25. ročník festivalu, jehož tradice sahá až do roku 1967.

Koncerty a komponované programy Mezinárodního dudáckého festivalu (dále MDF), který se koná pravidelně každé dva roky, nabízejí zájemcům setkání s (mnohdy velmi dávnou) minulostí řady kultur. Jeho účinkující ale ukazují i současné způsoby zpracování a jevištní prezentace dudácké hudby.

Skotští dudáci na MDF 2018

Pro hudební žánry s využitím dud je strakonický festival místem vzájemného přátelského dialogu. Ostatně přátelství spřízněných tvůrců a interpretů, nositelů jedinečné hudební tradice, je tou nejvyšší hodnotou přehlídky, založené již před 57 lety. I letos se tak ve Strakonicích potkají dobří přátelé, členové strakonických a dalších českých folklorních souborů i široká veřejnost s hudebníky ze Skotska, Anglie, Španělska, Francie, Holandska, Rakouska, Maďarska, Chorvatska, Rumunska, Řecka, Turecka, Lotyšska a Slovenska.

Barokní nokturno

Slavnostní Dudácké nokturno s barokní hudbou nabídne již ve čtvrtek 22. srpna koncert z děl mistrů 18. století Josefa Václava Spurného a Václava Jana Kopřivy v podání belgického virtuóza na tzv. dvorské dudy Jeana Pierra z Belgie a českého souboru Collegium Urtica. Začátek je na hradním nádvoří ve 20 hodin.

Hudba pro všechny generace

Hlavní program proběhne od pátku 23. do neděle 25. srpna na strakonickém hradním nádvoří, v letním kině a na několika dalších scénách ve městě i v hradním areálu. V pátek zahájí v 10.30 dětské folklorní soubory, ve 13:30 naváže Hudební navštívenka zahraničních hostů a v 16:30 pořad dospělých folklorních souborů z Čech, Moravy a Slezska.

Obřadní přivítání zahraničních hostů proběhne jednak formou galakoncertu v letním kině od 19 hodin, jednak v podobě atraktivní podívané i s ohňostrojem od 22 hodin nad řekou s působivou hradní kulisou. Rituálu dudáckého „kasací“ se ujmou starosta města Strakonic a místní i přespolní dudáci.

K nočnímu Dostaveníčku pod rumpálem od 23 hodin následně pozvou místní Strakonická dudácká muzika, Slezan z Českého Těšína, Gajdoši z Kopanic, Dudáci z Českého lesa, Chodský soubor Mrákov a také Rokytí z Rokycan.

Patriarcha českých dudáků

Letošní ročník je navíc příležitostí k ohlédnutí u příležitosti 100. výročí narození jednoho ze zakladatelů přehlídky, hudebního folkloristy, dudáka a organizátora Josefa Režného (1924–2002). Ten spolu s manželi Zorou a Lubomírem Soukupovými plánoval festival jako „hudebněfolkloristickou akci se specifickým zaměřením na oblast dudácké hudby, s vazbou na dudácký folklor taneční a písňový“.

V 80. a 90. letech Režný ještě osobně podporoval žánrové rozšíření směrem k historické i soudobé vážné hudbě, folku a středověkým inspiracím. Na počátku nového tisíciletí festival obohatila i rocková scéna a pořad věnovaný žánru world music. Základem je však stále prezentace lidové hudby evropských regionů a dud v jejich pestré zvukové a konstrukční rozmanitosti.

V strakonckým městě dudáků dvě stě

V sobotu 24. srpna stojí za pozornost pořad strakonických souborů a muzik od 10 hodin na hradním nádvoří, od 13 hodin naváže Taneční vizitka zahraničních souborů. Od 15 hodin v letním kině zazní Dudy ve world music. V 19 hodin zahájí Galakoncert zahraničních souborů. Letní festivalová noc nabídne Středověké dudy na hradě a v podhradí a pro tancechtivé Dudácký bál ve strakonickém Domě kultury.

Neděli 25. srpna zahájí v 10 hodin dětské folklorní soubory na hradním nádvoří a v Rytířském sále pořad Kontrasty, který představí dudy v nejrůznějších hudebních žánrech. Vyvrcholením festivalu budou odpolední závěrečné galakoncerty na hradě a v letním kině.

Celý prodloužený víkend budou dudy z celého světa a z různých českých, moravských a slezských regionů znít i na pohodové scéně u strakonického pivovaru a na rockovém podiu U Markéty. Podrobnosti k programu MDF najdete na adrese www.dudackyfestival.cz.

Spustit audio