Svícen z choroše pověšený na zdi je nezvyklou dekorací poutající pozornost

17. prosinec 2022

Na zhotovení svícnu se dobře hodí troudnatec pásovaný, jeden z nejbarevnějších víceletých chorošů. Do lesa si pro něj můžete zajít kdykoli, je ovšem třeba ho před použitím řádně vysušit.

Troudnatec pásovaný roste poměrně hojně na mrtvých i živých kmenech zejména borovic, řidčeji smrků a bříz. Jak tento choroš vypadá, popisuje mykolog Zdeněk Hájek. Výrobu svícnu podle něj snadno zvládne průměrný kutil. Jaký je postup krok za krokem?

Také už jste si letos pochutnali na jedlých kaštanech? Jedná se o plody kaštanovníku jedlého, můžete je koupit i v supermarketu, ale tradičně se prodávají na předvánočních trzích. Různé možnosti jejich úpravy představuje Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni U Borského parku a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná.

Velký keramický betlém vytvořila Jarmila Straková z Andělic na Klatovsku. Je v něm přes 30 figurek vysokých 20 až 25 cm. Když ho autorka chce doma na Vánoce rozložit, potřebuje k tomu několik stolů. V těchto dnech je betlém k vidění v Městském muzeu ve Stříbře. Právě tam paní Jarmilu zpovídala Martina Sihelská.

Svatá rodina je součástí výstavní kolekce autorských šitých panenek Blanky Křížové z Plzně. Donedávna z jejích rukou vycházely pouze lidské postavičky, v poslední době se pustila také do šití zvířátek pro betlém. Proč dává přednost starým látkám? Je pro ni snazší udělat velkou nebo malou panenku? Má její Popelka pod sukní obutý střevíček do páru s tím, který drží v ruce princ?

Zveme např. na Valečský vánoční špacír 18. 12., na vánoční dopolední program 24. 12. v Zoologické a botanické zahradě města Plzně a na výstavu Báječný svět knoflíků do 31. 12. v Regionálním muzeu Kladrubska.

Když si někdo pořídí želvu, musí mít úřední schválení chovu? Na dotaz posluchačky odpovídá chovatel plazů Tomáš Winkelhöfer a vysvětluje, které doklady jsou skutečně nutné.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio