Svíčková omáčka z dýně Hokaido

Svíčková omáčka z dýně Hokaido

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny:

cibule
celer
mrkev
kořenová petržel
dýně Hokkaido
koření (nové koření, bobkový list, zázvor)
olej (za studena lisovaný sezamový nebo slunečnicový)
sůl
seitan
umeocet
rostlinná smetana

Postup:

Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu a tento základ dochutíme kořením a solí. Na takto připranou zeleninu posadíme kusy vydlabané dýně a pšeničné "maso" seitan. Vše společně pečeme přiklopené v troubě asi 3/4 hodiny, do změknutí zeleniny. Potom vyjmeme koření a seitan a směs rozmixujeme na omáčku. Svíčkovou omáčku dochutíme umeoctem a sójovou smetanou, popřípadě okyselíme citrónovou šťávou. Na talíři omáčkou přelijeme seitan a jako přílohu zvolíme například obilný knedlík.

Seitan koupíme běžně ve zdravé výživě a pro začátečníky doporučuji typ "seitan speciál".