Svíčková omáčka z dýně Hokaido
podle paní Lenky Rojíkové.
Suroviny:
cibule
celer
mrkev
kořenová petržel
dýně Hokkaido
koření (nové koření, bobkový list, zázvor)
olej (za studena lisovaný sezamový nebo slunečnicový)
sůl
seitan
umeocet
rostlinná smetana
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu a tento základ dochutíme kořením a solí. Na takto připranou zeleninu posadíme kusy vydlabané dýně a pšeničné "maso" seitan. Vše společně pečeme přiklopené v troubě asi 3/4 hodiny, do změknutí zeleniny. Potom vyjmeme koření a seitan a směs rozmixujeme na omáčku. Svíčkovou omáčku dochutíme umeoctem a sójovou smetanou, popřípadě okyselíme citrónovou šťávou. Na talíři omáčkou přelijeme seitan a jako přílohu zvolíme například obilný knedlík.
Seitan koupíme běžně ve zdravé výživě a pro začátečníky doporučuji typ "seitan speciál".
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.