Svíčky hromničky chránily naše předky před bouřkou i nemocí

14. březen 2023

Takzvaným „hromničkám“, svěceným svíčkám, přisuzovali lidé v minulosti silnou ochranitelskou moc. Používaly se také k lidovému léčení a dokonce s nimi podle lidové víry našich předků bylo možné i čarovat. Hromničky musely být v domácnosti vždy po ruce a uchovávaly se s velkou pietou.

Jako „hromnička“ (hromniční svíce) se v minulosti označovala svíce, která byla posvěcená v kostele 2. února - na svátek Hromnice, kterému v křesťanství odpovídá svátek Uvedení Páně do chrámu. „Hromničky“ byly s velkou úctou uchovávané v každé domácnosti (nejčastěji zabalené v hedvábném papíru v prádelníku) a věřilo se v jejich kouzelnou, ochrannou moc.

Ochrana lidí, zvířat, domů i úrody

Hromniční svíce zdobená plastickými růžicemi. Dole vtisknutý zlacený reliéf P. Marie.

„Hromniček“ se užívalo k ochraně lidí, zvířat, stavení i úrody. Hromničky se zapalovaly hlavně při velké bouřce a lidé se u ní modlili za odvrácení blesků a krupobití. Při zvlášť velké bouřce se hromnička stavěla přímo do okna. Nejčastěji šlo o velmi dlouhou a tenkou svíčku stočenou do sloupku, od konce 19. století pak bývaly svíčky zdobené voskovými barevnými nálepy nebo nalepenými barevnými obrázky (nejčastěji s motivem Panny Marie nebo křížků).

V minulosti lidé věřili tomu, že hromnička dokáže chránit i před těžkou nemocí a náhlou smrtí. Když už se někdo onemocněl a kouř ze zhasnuté hromničky se táhl ke stropu, věřilo se v jeho uzdravení. Pokud se kouř táhl ke dvěřím, bylo to špatné znamení, že ho čeká smrt… Se zapálenou hromničkou lidé také obcházeli umírajícího v jeho poslední hodince, modlili se a dávali mu hromničku do ruky nebo k hlavě. Věřili, že hromnička od umírajícího odhání ďábla a zlé mocnosti.

Modlitba s hromničkou za dobrou úrodu

Hromniček se užívalo i k ochraně úrody – třeba při přípravě obilí k setí se u nich lidé modlili za dobrou úrodu. Někde s hromničkou hospodář obcházel včelí úly, aby byla hojnost medu a také aby včely byly chráněné před zloději. Pomocí hromničky se údajně dalo i čarovat a používaly se také při lidovém léčení.

Spustit audio