Tachov nabízí Senior Expres, mohou ho využít senioři i hendikepovaní

13. září 2023 10:22, aktualizováno

Seniory a hendikepované lidi vozí od září po Tachově nový Senior Expres. Cenově zvýhodněnou dopravu využívají zatím desítky lidí.

Sotva pár minut potřebují od začátku září tachovští senioři nebo hendikepovaní na cestu k lékaři, na nákup nebo na úřad. A to pokud si přivolají takzvaný Senior Expres, neboli speciální auto, které lidi z Tachova a jeho osad doveze v rámci města za symbolickou cenu tam, kam potřebují. Tachov je tak dalším městem na západě Čech, kde zvýhodněná doprava funguje.

Někteří cestující mají permanentku, v tom případě je jedna jízda vyjde na 15 korun. Za jednorázovou jízdenku pak zaplatí 25 korun. Linka jezdí od pondělí do pátku od 7 do 13 hodin, následně je od 13 do 15:30 hodin možné zavolat a objednat si cesty na další dny. Zatím řidič zvládne obstarat zhruba deset jízd denně.

Senior Expres zajišťuje tachovská radnice ve spolupráci s tamním oblastním spolkem Českého červeného kříže. Financuje ho samo město, dle odhadů na něj bude z rozpočtu doplácet 600 tisíc korun ročně. Zájem občanů je zatím průměrný, tento typ dopravy využívají aktuálně desítky lidí. „Do začátku nového roku budeme sledovat, jak se služba chová, pak uvidíme, co dál,“ říká místostarostka města Vendula Machová. Zatímco v Tachově budou sbírat zkušenosti, rozjede se Senior Expres v dalším městě, a to ve Stříbře.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio