Tachovu výrazně narůstá počet obyvatel, městu chybí potřebná infrastruktura

27. červen 2023 17:25, aktualizováno

Město Tachov řeší nebývalou situaci. K jedenácti tisícům trvale žijících obyvatel přibylo během několika let šest tisíc cizinců. Příhraniční město, kde je aktuálně skoro každý třetí obyvatel cizinec, nemá ale pro takové množství lidí potřebnou infrastrukturu.

Počty obyvatel se o tisíce zvýšily kvůli zahraničním dělníkům, zaměstnancům místních firem nebo blízké průmyslové zóny, a v poslední době i kvůli uprchlíkům z Ukrajiny, těch je aktuálně v Tachově více než 1 700. Pro takový přírůstek obyvatel nemá ale město dost lékařů, míst ve školách a školkách nebo parkovišť. Například na tachovské dětské pohotovosti, kterou navštěvují mimo jiné ti, již nemají svého praktického lékaře, v roce 2023 ošetří dle odhadů dvojnásobek pacientů oproti minulosti. Nárůst počtu cizinců zaznamenaly také tachovské školy. Jak uvedl ředitel Základní školy Zárečná Zdeněk Hnát, aktuálně toto zařízení navštěvuje 141 cizinců, z toho je více než 60 uprchlíků.

Kriminalita v Tachově mírně narostla, to ale dle místostarostky Venduly Machové souvisí spíše než s cizinci s rozvolněním po pandemii a s ekonomickou situací. „Není patrné, že by cizinci ve velkém množství páchali trestnou činnost.“ Přesto místostarostka chápe místní obyvatele, kteří se cizinců ve městě obávají.

V množství cizinců vidí nicméně také potenciál. Zahraniční pracovníci přispěli ke snížení kdysi vysoké nezaměstnanosti na Tachovsku. „Chtěli bychom vytipovat vzdělané lidi a tyto přivést do oblasti školství, zdravotnictví, sociální péče i technických oborů a řemesel,“ prozradila.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy