Také mezi seniory v Domově Clementas kvete láska

1. květen 2023 16:35, aktualizováno

Láska prochází žaludkem a také hory přenáší. A ať už k ní přistupujeme spíš romanticky, nebo více prakticky, bez lásky naše životy zkrátka nejsou úplné. A pravdivé je také další moudro – láska kvete v každém věku.

Paní Vajgantová a pan Duchek

V Domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou žijí manželské páry, které se společně v domově ubytovaly a jsou spolu už mnoho let. Jiné dvojice se seznámily teprve zde a daly se dohromady nedávno. Vážný vztah se může čerstvě rozvinout opravdu kdykoliv, není ojedinělé, že se dva najdou až přímo v domově. „Dvojice se tu skamarádí a někdy z toho vznikne i něco víc,“ potvrzuje staniční sestra Jana Švecová.

„Pro seniory mají vztahy v domově opravdu velký význam. K tomu, aby se člověk cítil spokojený, je důležité, aby měl kamaráda nebo partnera. Navíc vztahy seniorů bývají opravdu pevné, protože už mají takový nadhled, jsou k sobě tolerantnější a možná si také vztahů více váží, protože ví, že najít spřízněnou duši není samozřejmost,“ dodává ředitelka domova Renata Prokešová. I v Clementas leckdo vyrazí stvrdit svou lásku na prvního máje pod rozkvetlý strom.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio