Techmania Science centrum nabízí zábavu i poučení

4. listopad 2008
Tento pořad

Chcete si hrát a přitom se dozvědět něco nového? Máte chuť přijít věcem na kloub? Nic vám neříká a nebo už jste zapomněli, co je to Ohmův zákon či Pythagorova věta? Vypravte se na průzkum vědy a techniky do nově otevřeného science centra Techmanie v areálu Škodovky v Plzni. Jak kolegyni Martině Klímové potvrdil ředitel centra Vlastimil Volák, dostanete se tam 5. bránou z Borské ulice.

Cílem interaktivního muzea Techmania Science centrum , které otevírá dnes své dveře veřejnosti, je popularizace vědy a techniky Toto regionální technické vzniklo na ploše 3000 metrů čtverečních a nabídne stovky exponátů ve čtyřech expozicích. Otevřena bude zatím třetina budovy o rozloze 10 000 metrů čtverečních.

Návštěvníci se v něm budou moci mimo jiné přesvědčit o tom, že esovité prohnutí páteře člověka slouží mozku jako tlumič nárazů nebo že už v roce 1822 byl vynalezen sonar, který pracuje na stejném principu jako orientační systém netopýrů. Většina vybavení, které muzeum má, je standardem v jiných science centrech. Je ale určitě jediné, které má putovní expozici Patentováno přírodou a historickou expozici Škodovky. V další expozici, takzvaném Edutoriu, s předměty vázanými na výuku školské fyziky je 60 interaktivních exponátů. Čtvrtou expozici tvoří výstava Vědecká hračka představující 150 hraček ze 36 zemí celého světa.

Rekonstrukce haly  na muzeum Techmania (Škoda Plzeň)

Budování muzea trvalo tři roky, náklady dosáhly téměř 136 milionů korun. Dalších půl miliardy potřebuje centrum na rekonstrukci zbývajících 7000 metrů čtverečních, vybudování planetária a dvou parkovišť.

Objekt do projektu vložila Škoda Holding, která ho spolu se Západočeskou univerzitou iniciovala. Podle rektora ZČU Josefa Průši vychovává univerzita kromě techniků také učitele a vědecké centrum jim má pomoci odstranit u dětí strach z matematiky a fyziky.

Areál Škodovky - muzeum Techmania

Techmania počítá s tím, že školám nabídne speciálně připravené programy na témata, která právě probírají. Veřejnosti se otevřela dnes 4. listopadu v 09:00. Přístupná bude denně do 17:00.

autor: mkl
Spustit audio