Technologie výroby modrotisku je zapsaná na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO

24. březen 2023

Modrotisk je starodávná ruční textilní tiskařská technika, pomocí které se zdobily látky nejenom na našem území, ale doslova po celém světě.

Z modrotiskových látek se v minulosti šily hlavně lidové kroje, ale vyráběly se z něj také například ubrusy nebo povlečení. Na plátno z přírodních materiálů se pomocí dřevěných či kovových forem nanese krycí hmota zvaná pop, která chrání vzor před zabarvením.

Po zaschnutí a vytvrdnutí popu se látka barví v indigové lázni, která dává modrotisku charakteristickou modrou barvu. Zabarvená látka se nakonec pere v slabém roztoku kyseliny sírové, tím se odstraní krycí hmota a objeví se doposud skrytý vzor. Krycí hmota zároveň látku chemicky ošetří a díky tomu se ani při počátečním vypírání přebytků barviva bílý vzor nezabarví.

Modrotisková dílna v Olešnici na Moravě se datuje od roku 1816 a je jedna ze dvou posledních dílen svého druhu na našem území. Součástí dílny je muzeum, v němž se můžete seznámit s procesem výroby modrotisku a také navštívit prodejnu vlastních výrobků – metráže, bytových doplňků, hraček, suvenýrů. Díky své jedinečnosti je technologie výroby modrotisku zapsána na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.