Tématem konference v Dobré Vodě je Vintíři - patron Šumavy

Postavu poutníka Vintíře si opět připomínají na Dobré Vodě u Hartmanic. V neděli se v kostele, kterému je šumavský světec patronem, konala pouťová německá mše, od 12. do 14. října se místo stane dějištěm mezinárodní konference s názvem Vintíř - patron Šumavy. Akce, kterou společně pořádají město Hartmanice a německá obec Rinchach, chce připomenout významnou osobnost české i bavorské Šumavy. Zároveň chce také zviditelnit region a přispět k rozvoji cestovního ruchu.

Třídenní konference začne ve středu 12. října. Dopoledne bude patřit přednáškám. Například o spolupráci obcí a farností promluví páter Vladimír Born z Boru u Tachova. Poté je připravena návštěva Rinchnachu. Ve čtvrtek se bude diskutovat na nejrůznější témata: o ikonografii sv. Vintíře, symbolech v mezinárodních vztazích na příkladu šumavského poustevníka a podobně. V pátek dojde na Vintířovu stezku a Dobrou Vodu, kterou přiblíží starosta Hartmanic Jiří Jukl.

Kaplička sv. Vintíře - Březník

I termín konference má svůj význam. Podle historických pramenů uplynulo 9. října přesně 960 let od Vintířovy smrti. Setkání je zaměřeno na církevní turistiku a význam kontroverzního světce v dějinách a literatuře. Téma by určitě mohlo zajímat historiky, muzejníky, učitele dějepisu a češtiny, církev a pracovníky regionálních infocenter.

Na konferenci přijede několik desítek účastníků z Čech i Německa. S přednáškou vztahující se k Vintířovi vystoupí například převor benediktinského kláštera v Praze a historik z Ústavu dějin křesťanského umění. Starostové a představitelé samosprávy v Čechách i Německu budou zase hovořit například o cestovním ruchu a církevní turistice nebo o turistických místech spojených přímo s Vintířem.

Skleněný oltář v Dobré Vodě

Vintíř, který je v Německu známý jako Günther, byl významnou osobností své doby. Narodil se před 1050 lety a pocházel z bohatého šlechtického rodu v Duryňsku, řeholní slib složil v benediktinském klášteře v Niederaltaichu. Odtud podnikl misijní cesty a účastnil se aktivně politického života. Poslední léta trávil v poustevně na Březníku. Jsou mu připisovány stovky zázraků.

Nyní je na Březníku jeho kaple, poustevníkovo jméno nese také tamní pramen vody. V 11. století vznikl Dobré Vodě na místech Vintířova působení kostel. Dříve tam směřovaly tisíce věřících z Čech i Německa. Tradici ale přerušilo období, kdy Šumavu rozdělovala takzvaná železná opona. Novodobé poutě se na Dobré Vodě konají od 90. let 20. století a každoročně na ně míří stovky poutníků.

Kostel sv. Vintíře Dobrá Voda
autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio