Tento týden se v celém Česku vybírá na nevidomé a slabozraké

11. září 2019 15:25

Placky s nápisem Svítíš, zubní kartáčky, hrací karty anebo píšťalky dostanou lidé, kteří ve Sbírce pro Světlušku přispějí na pomoc nevidomým a slabozrakým. Mezi dobrovolníky jsou i pracovníci Českého rozhlasu.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který funguje od roku 2003. Pomáhá dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením. A snaží se být oporou těm lidem, které životní osud postavil před nelehkou výzvu žít bez jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů - bez zraku. Projekt Světluška pomáhá nevidomým a slabozrakým na základě dobré vůle a solidarity lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Během 16 let se do něj zapojilo víc než 80 000 dobrovolníků a miliony dárců.

Přispět můžete i online

Lidé můžou přispět právě v tomto týdnu v rámci Sbírkových dní Světlušky, kdy můžou po celém Česku potkat tisíce dobrovolníků. Všichni mají černá trička s bílým logem Světlušky, které kombinuje Braillovo písmo a symbol hvězd. Pro ty, kteří nestihnou Sbírkové dny v ulicích, je na webových stránkách připravena dárcovská brána, kde je možné přispět jednoduše online platební kartou nebo převodem z účtu a zájemci zde najdou i e-shop s možností zakoupit sbírkové předměty.

Světluška každoročně přispívá stovkám nevidomým dětem i dospělým například na nákup speciálních pomůcek, výcvik vodících psů nebo splnění uměleckých a sportovních snů.

Konkrétně v Plzni můžete narazit na dobrovolníky ze škol, ale také na pracovníky Českého rozhlasu Plzeň. V ulicích už na Světlušku vybírali Vladimír Šťovíček, Jaroslav Kopejtko nebo Stanislav Jurík. V minulém roce se víc než sedmi tisícům dobrovolníků z řad studentů, pracovníků knihoven a mladých turistů z Asociace TOM podařilo během Sbírkových dní vybrat 5 milionů 300 tisíc korun.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio