Textilní učební obory na Plzeňsku netáhnou, přestože je o absolventy zájem

30. květen 2014

Odborná škola výroby a služeb v Plzni chce od září otevřít nový obor textilní a oděvní výroba. Přijala by až 24 žáků, zatím se ale nikdo nepřihlásil nikdo, přitom o absolventy mají firmy zájem. Podobná situace je i na učilišti v Plané na Tachovsku, kde mají vybavené textilní dílny, ale kvůli nulovému zájmu žáků jsou prázdné.

„Musím s lítostí přiznat, že v prvním kole přijímacího řízení žádná přihláška k nám nedorazila. Otevíráme druhé kolo s kapacitou 24 žáků a věříme, že se k nám nějaké přihlášky dostanou. Byla by škoda o tento obor přijít, poněvadž po třech letech se automaticky vymazává, pokud není zájem,“ říká ředitelka Odborné školy výroby a služeb v Plzni Hana Krýslová.

O práci by přitom podle ní absolventi textilní a oděvní výroby nouzi neměli. „S firmami máme velkou spolupráci, konkrétně tady v tomto oboru je to Styl Plzeň, který projevil zájem o absolventy. Bohužel jim ale v tuto chvíli žádné nemůžeme nabídnout,“ dodává ředitelka.

Dlouhodobý nezájem o textilní učební obory eviduje také Střední odborné učiliště v Plané na Tachovsku.

„Šití prádla jsme nenabrali více jak tři roky, nebyl zájem ze strany dětí, i když máme vybavené dílny, máme pro děti uplatnění. Firma Grammer v Tachově nabízela žákům stipendia po celou dobu studia i pracovní smlouvu, když se vyučí, ale nesehnali jsme zájemce,“ potvrzuje ředitel učiliště Josef Mára.

Textilní obory jsou manuálně náročné, navíc výdělky v oděvním průmyslu nebyly nikdy nadstandardní a situace na trhu práce je v tomto oboru nejistá. Dalším problémem je podle Josefa Máry nízká motivace u rodičů.

„Než dávat dítě se čtyřkami na střední školu, je lepší vyučit ho něčím, aby měl učební obor, který má uplatnění v regionu. Potom ty děti budou mít práci a budou v životě relativně spokojené,“ podotýká ředitel.

autor: čer
Spustit audio