Tipy na víkend: rozsvícení vánočního stromu v Plzni, adventní půlhodinka v katedrále, první lyžování

Tento víkend se rozsvítí vánoční stromy po celém regionu, ten na plzeňském náměstí v neděli. Připravena je řada adventních trhů a koncertů. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Adventní putování západem Čech

Na krásná místa zavede děti i dospělé Adventní putování západem Čech. Začíná v neděli 3. prosince. Jde o hru, která propojuje moderní technologie a pohyb venku. Účastníci mají za úkol navštívit soutěžní místa a svou návštěvu potvrdit vyfotografováním se. Všechna místa mají souvislost s adventem, Vánoci či s církevní tematikou. Kdo se vyfotí alespoň na čtyřech soutěžních místech a své fotografie zašle na email spolekdobroslav@email.cz, bude zařazen do slosování o ceny.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se koná v neděli 3. prosince. Program začne v 16 hodin. Vystoupí Dětský pěvecký sbor opery Divadla J. K. Tyla Kajetán, Plzeňský MLS a Step by step studio s vánočním programem. Strom se rozsvítí v 18 hodin po svátečnímu slovu biskupa plzeňského Tomáše Holuba a primátora města Plzně Romana Zarzyckého. První adventní chvíle s rozsvíceným stromem zpestří program členů muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla a poté vystoupí zpěvačka Tereza Mašková.

Plzeň Design DEPO2015

V prodejní pop-up galerii nabídnou své kousky umělci ze západu Čech. Součástí umělecké sekce budou také vybraní studenti Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara, kteří nabídnou fotografie, komiksy, šperky nebo knihy. Prodejní pop-up představí i dětské tržiště. V Autobusové hale najdete trh s módou, designem a doplňky pod hlavičkou MINT Market a prodejní stánky Cechu malých nakladatelů pod značkou BookFest. Sobotní podvečer nabídne vernisáž výstavy vybraných děl z městské sbírky umění Artotéka. Večer pak od 19 hodin uzavře plzeňská skupina Vražda krásy. Plzeň Design bude možné navštívit po oba víkendové dny 2. a 3. prosince v DEPO2015 zdarma v čase 10–18 hodin.

Advent v zoo

Advent na Lüftnerce startuje v sobotu 2. prosince. Ve 14 hodin začne oblíbená tvůrčí dílna, kde si budete moci vyrobit vlastní adventní věnec. Za základní poplatek 100 korun získá každý zájemce korpus, svíčky a ve velkém výběru dekorační přírodniny a další ozdoby.

Adventní trh na zámku Hradiště

Návštěvníci se mohou těšit na bohatou nabídku originálních řemeslných výrobků. Kromě toho budou mít příležitost ochutnat regionální potraviny, které se mohou stát lahodným doplňkem vánočního stolu. Atmosféru doplní dílny pro děti a vánočně vyzdobené interiéry zámku Hradiště. Zváni jste v sobotu 2. prosince od 9:00 do 15:30.

Benefice pro Hospic sv. Lazara

V sobotu 2. prosince se uskuteční v Černicích benefiční koncert ve prospěch aktivit plzeňského Hospice sv. Lazara. Koncert, na němž bez nároku na honorář vystoupí klavírista Matěj Műller a Vokální hornobřízský sbor, se bude konat od 19 hodin v místním lidovém domě. Akci pořádá černický spolek rodinné centrum Na Schodech ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 8 Černice.

Adventní a vánoční koncerty s lidovou hudbou

2. 12. – Bušovice: Adventní setkání a rozsvícení vánočního stromečku, vystoupení dětského folklorního souboru Meteláček z Plzně (Kulturní sál, 16:00)
2. 12. – Spálené Poříčí: Vánoční jarmark, vystoupení Plzeňského MLSu (náměstí, 14:00)
2. 12. – Strážov: Adventní trh, vystoupení Chodského souboru Mrákov od 14:00
2. 12. – Nekvasovy: Vánoční koncert Plzeňského MLSu (Kulturní sál, 17:00)
3. 12. – Plzeň: Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku před radnicí na Slovanech, vystoupení dětského folklorního souboru Meteláček z Plzně od 17:30
3. 12. – Plzeň: Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky, vystoupení Plzeňského MLSu od 16:50

Alpalouka v provozu

Lyžařský areál Alpalouka v Železné Rudě zahajuje v sobotu 2. prosince víkendový provoz a to od 9 do 16 hodin. Bufet bude za provozu vleku otevřen. K dispozici je ohřívárna a možnost uložení lyží přes noc zadarmo.

Adventní půlhodinky

V katedrále sv. Bartoloměje v Plzni na náměstí Republiky zazní první adventní půlhodinka. Varhanní improvizaci v podání Petra Koláře uslyšíte od 15 hodin, zazní i čtení z Bible vztahující se k adventní době.

Vánoční koncert Petra Bende

Zpěvák Petr Bende vystoupí v neděli 3. prosince v Horšovském Týně. Jeho kapela bude tradičně doplněna o celou řadu hostů, mezi které letos budou patřit herečka a zpěvačka Bára Štěpánová, herec Mirek Etzler, cimbálista Michal Grombiřik a dětský pěvecký sbor ZŠ Horšovský Týn.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio