Tipy na víkend v Karlovarském kraji: noční prohlídka, festival i koncerty

26. červenec 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek

Jak si hráli rodiče? - tak se jmenuje výstava na Staré radnici v Ostrově. Návštěvníci od 13 do 18 hodin uvidí například panenky, kočárky, hračky a vystřihovánky. A nejen to, některé hry je možné si vyzkoušet. Třeba si zaskákat s dětmi gumu, panáka, vyrobit si jednoduchou káču, zahrát si přebíranou nebo čáru.

Na festival pouličního divadla a nového cirkusu s názvem Letní bláznění můžete vyrazit do chebské Krajinky. Představení plná žonglování, balancování, pozemní i závěsné akrobacie se budou v areálu pod Chebským hradem odehrávat od 16 hodin až do 21:30 hodin.

Do prvorepublikových cukráren nechávají nahlédnout zájemce v ašském muzeu. Ve stylizovaném interiéru se dozví víc o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů.

Kulturní dům Dvorana v Lokti nabízí výstavu obrazů Martina Formánka. Fotograf a výšivkář spojil svou vášeň pro fotografii, volnou grafiku a výšivku tím, že vytvořil originální strojově vyšívané obrazy a přenesl fotografie ze svého portfolia do podoby jemných vyšívaných obrazů.

Neobvyklou noční prohlídku NOCÍ KE HVĚZDÁM aneb MONASTÝROVÁNÍ nabízí klášter Teplá. Kdykoliv mezi 19. hodinou a půlnocí si mohou zájemci v nasvícených interiérech vlastním tempem a vlastní cestou prohlédnout klášter, který přes 800 let obývá řeholní komunita premonstrátů.

Fenomén židovských lázeňských hostů a jejich vliv na samotné lázně a život v nich přibližuje výstava v karlovarském muzeu. Jmenuje se Karlovarská idyla? a její návštěvníci zjistí, že tento symbol tam není náhodou.

Karlovarské kulturní léto nabídne koncert zpěvačky Anny K. Vystoupení držitelky řady hudebních ocenění začne ve 20:30 hodin na pódiu u hotelu Thermal.

Sobota

Za obojživelníky, plazy a rybami se můžete vypravit do přírodní rezervace U Sedmi rybníků u Vojtanova na Chebsku. Sraz zájemců o exkurzi je v 10 hodin u vstupu na křižovatce k přírodní rezervaci u informačního panelu, průvodci zhruba tříkilometrovou nenáročnou trasou jsou David Blažek a Jan Mávr ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Doporučené je oblečení a obuv do mokřadního terénu, svačina a dostatek tekutin.

Město Boží Dar zve na Anenskou pouť spojenou a oslavu 5. výročí zápisu hornického regionu Erzgebirge / Krušnohoří na seznam UNESCO. Božídarské náměstí se od 10 do 17 hodin promění na krušnohorské tržiště s originálními dárky a produkty pro děti je ve 14 hodin připravené divadelní představení a začátek Ježíškovy cesty bude po celý den patřit českým a saským řezbářům.

Pláž u rybníka v Nové Roli ožije 16. ročníkem hudebního festivalu Rock iN Roll. Od 15 hodin postupně vystoupí skupiny Hlavolamy, The Switch, SPS a Civilní obrana. Ve 20:40 hodin se pak představí přední česká hudební skupina J.A.R. v čele s Danem Bártou, Romanem Holým, Oto Klempířem a Michaelem Viktoříkem a hned po nich celý program završí legendární punková kapela Visací zámek.

Milovníci dobrého vína a jídla by neměli chybět v Kraslicích. Na zahradě Domu kultury se od 12 hodin konají Slavnosti vína a jídla, ke kterým po celý den bude hrát cimbálová muzika Pavla Siváka. Vstupné je zdarma.

Muzeum Cheb nabízí výstavu s názvem Souputníci. Jde o výběr z prací česko-německých umělců Willyho Russe od jehož úmrtí právě dnes (v sobotu 26.7.) uplynulo 50 let a Johanna Adolfa Mayerla. Výstava je návštěvníkům přístupná od 9 do 17 hodin.

Z TEPELSKÉHO KLÁŠTERA DO VESMÍRU! - to je večerní a noční astronomický program, který můžete zažít s Českou astronomickou společností, Hvězdárnou Rokycany a Fakultou pedagogickou Západočeské univerzity v klášteře Teplá. Astronomické dalekohledy, pozorování vesmírných těles nebo tematické hry pro nejmenší začínají od 18 hodin.

Na komentovanou prohlídku lázeňským centrem Karlových Varů se můžete vypravit společně s hercem a průvodcem Viktrorem Braunreiterem. Sraz zájemců je u Sadové kolonády v 19 hodin.

Karlovarské kulturní léto nabídne koncert kapely Mig 21. Česká popová skupina v čele s Jiřím Macháčkem vystoupí od 20:30 hodin na podiu u hotelu Thermal.

Neděle

Jedinečný kulturní zážitek si můžete dopřát v Jáchymově. Od 15 hodin začne tanečně-hudební procházka, která zájemce provede od Krušnohorské bylinkárny až na kopec Klobouk. Celý program pak zakončí taneční představení Marlene Kahl a Sophie Geisler z Berlína, které se svými českými kolegyněmi, Zdenou Nohejlovou a Markétou Kuttnerovou vytvoří environmentálně laděnou taneční choreografii inspirovanou krajinou Jáchymovska.

V Letohrádku v Ostrově zaujme retrospektivní výstava Kresby ostrovského umělce, kreslíře a designéra Františka Stekera. V ucelené podobě je k vidění autorova tvorba od 60. let 20. století až do současnosti, otevřeno mají od 10 do 17 hodin.

Fenomén židovských lázeňských hostů a jejich vliv na samotné lázně a život v nich přibližuje výstava v karlovarském muzeu. Jmenuje se Karlovarská idyla?

Lázeňské centrum Karlových Varů si můžete prohlédnout při vyhlídkové jízdě autovláčkem, který jezdí od 11. až do 17. hodiny. Cesta trvá 50 minut a nastoupit je možné třeba u Hlavní pošty, u Tržnice nebo na Divadelním náměstí.

Přístupné prostory zámku Toužim si mohou prohlédnout zájemci od 10 do 16 hodin.

V chebské galerii G4 uvidí návštěvníci fotografie Bořivoje Hořínka v expozici nazvané Fotograf na ostrově. Autor specificky přetváří skutečnosti, často prostřednictvím vizuálních klamů.

Výstava Lékařská literatura v zámeckých knihovnách ozvláštnila prostory zámku Kynžvart. Na zájemce čeká výběr ilustrovaných starých tisků 16. – 19. století, uvidí i chirurgické nástroje a porodní židli z 19. století.

Poutní kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic rozezní v 18 hodin kytarista Štěpán Rak, violistka Jitka Hosprová a italský houslový virtuos Maurizio Sciarretta. Koncert je součástí cyklu Ve stopách pánů z Kokořova a je sestavený kombinací vrcholných děl baroka s autorskou tvorbou české kytarové legendy Štěpána Raka.

Spustit audio