Tipy na víkend v Plzeňském kraji: adventní koncerty, betlémy v Přešticích, rozsvícení stromku na Borech

Tento víkend je plný adventních koncertů, speciálních vánočních prohlídek a výtvarných dílen. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Přeštický betlém, Skašovský betlém, ale i betlém pohádkový, uvidí návštěvníci Domu historie Přešticka. O tom, že se v lidové tvořivosti meze nekladou, svědčí fakt, že v jednom z vystavených betlémů najdete dokonce i Fantomase. Zveme vás na výstavu Vánoce řezbářů a betlémářů.

Ukládání medvědů

V Zoologické a botanické zahradě města Plzně proběhne v sobotu 9. prosince čertovské odpoledne s mikulášskou nadílkou. A k tomu se navíc budou medvědi ukládat k zimnímu spánku. Program začíná ve 13 hodin.

Advent v muzeu

Adventní odpoledne s výstavou Tradiční české Vánoce a s jarmarkem začíná v sobotu 9. prosince ve 14 hodin v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. První návštěvníky tu navíc přivítá dětská interaktivní trasa Muzeem všemi smysly, která se zaměřuje na různé stránky smyslového vnímání – hmat, čich, zrak a sluch. Dospělí si pak zase užijí autorskou prezentaci knihy a výstavy L. Fedurcové Tma je jen další druh světla, na kterou naváže podvečerní koncert písničkáře Jana Buriana.

Adventní a vánoční koncerty s lidovou hudbou

Adventní koncert Chodského souboru Mrákov

9. 12. – Plzeň: Adventní muzikantské zastavení lidové muziky Souboru písní a tanců Jiskra z Plzně v kostele U Ježíška, od 18:30
9. 12. – Hrádek u Rokycan: Vánoční koncert Koleda, koleda rokycanských folklorních souborů Rokytka, Rokytí, Malé Rokytí, Sluníčko a Rokytička (Dům kultury, 17:00)
9. 12. – Nezvěstice: Vánoční koncert Plzeňského MLSu (Kostel všech svatých, 17:00)

10. 12. - Horní Bříza, Vánoce s Úsměvem (vánoční pořad folklorního souboru Úsměv z Horní Břízy, Masarykova ZŠ Horní Bříza, 16:00)
10. 12. – Žihobce: Vánoční koncert Chodského souboru Mrákov, 17:00

Advent v Muzeu církevního umění

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, které sídlí v prostorách františkánského kláštera, zve v sobotu 9. prosince na další adventní komentovanou prohlídku, začne ve 14 hodin. Zároveň proběhne od 14 do 18 hodin adventní dílna, tentokrát čeká návštěvníky kreslení vánočních přání s malířem Petrem Bauerem.

Vánoce na hradě

Zpříjemněte si předvánoční čas a navštivte v sobotu 9. prosince podvečerní prohlídky s neopakovatelnou atmosférou zimního hradu Rabí. Během večera se můžete ohřát u jednoho z velkých ohňů na nádvoří a ochutnat svařené víno či čaj. Prohlídky vycházejí v 16:00, 16:20, 16:40, 17:10, 17:30, 17:50 a v 18:10. Rezervace na mailu rudova.hana@npu.cz.

Vánoce u Windischgrätzů

Při sobotních (9. prosince) prohlídkách projdete svátečně nazdobenými komnatami zámku v Tachově a poznáte, jak se na vánoční svátky připravuje nejen knížecí rodina, ale také služebnictvo. Zažijte advent a vánoční svátky takové, jaké bývaly za dob knížecí rodiny Windischgrätzů. Těšit se můžete na samotnou paní kněžnu a její rodinu. Kostýmovaných účinkujících bude několik a představí vám běžný život na zámku na přelomu 19. a 20. století. Vzhledem k omezené kapacitě prohlídek doporučujeme zarezervovat si vstupenky předem na telefonním čísle 373 700 893 nebo na mailu info@tachovskyzamek.cz či infocentrum@mkstc.cz. Prohlídky se konají od 16 do 19 hodin.

Vánoční koncert

Zveme na vánoční koncert do zámku Kněžice v Petrovicích u Sušice v sobotu 9. prosince v 16 hodin. Na programu je W. A. Mozart – Malá noční hudba, A. Vivaldi – Podzim a Zima – Z čtvero ročních období a Arcangelo Corelli – Concerto Grosso Vánoční koncert. Účinkuje Sojkovo kvarteto.

Adventní půlhodinka

V neděli 10. prosince uslyšíte v katedrále sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni varhanní improvizaci Bohumila Kratochvíla. Adventní půlhodinky obsahují varhanní improvizace na adventní témata a čtení z Bible vztahující se k adventní době. Začátek je vždy v 15 hodin.

Swing a Ling Ding Bigband

Přijďte se zaposlouchat do tónů jazzu a swingu do kinosálu v Horšovském Týně v neděli 10. prosince od 16 hodin. Zazní skladby známých skladatelů a zpěváků Glenna Millera, Duka Ellingtona, Petera Herbolzheimera a dalších.

Rozsvícení stromu na Borech

Vánoční strom se v neděli 10. prosince rozzáří i na sídlišti na Borech. Jako již tradičně bude ve vnitrobloku v Šimerově ulici. Rozsvícení je naplánované na 18:30. Ještě před tím, od 17 hodin, tu pěvecké sbory zazpívají koledy, otevřeny budou dětské dílny a také fotokoutek.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související