Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Dny šumavského trojhradí, DEPO street food market, slavnosti jablek

Tento víkend vás zveme na tradiční DEPO street food market, na Víkend otevřených ateliérů nebo na Rytířský turnaj do Lobezského parku. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Víkend otevřených ateliérů

Čtěte také

Šanci osobně poznat výtvarníky, nahlédnout do zákulisí jejich tvorby, ale vidět galerijní sbírky máte v sobotu a neděli 28. a 29. září. Návštěvníci si můžou sami vyzkoušet sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky. V Papírně pak budou připraveny drobné výtvarné aktivity pro děti i dospělé a také výstava výtvarných děl. Celkem se na návštěvníky těší přes 150 výtvarníků na asi 55 místech v Plzni, Klatovech, Horní Bříze a dalších místech Plzeňského kraje. Mapu a program najdete na www.otevreneATELIERY.cz. Akce se koná po oba dny od 14 do 20 hodin, vstup je zdarma.

DEPO street food market

Na milovníky dobrého jídla čeká tradiční svatováclavská přehlídka street foodu, tedy rychlého, ale z kvalitních surovin připraveného jídla. Ochutnávka občerstvení z celého světa představí mezinárodní i českou kuchyni, sladké dobroty, masové pochoutky i vegetariánskou stravu. Na své si přijdou milovníci vína i piva a chybět nebude ani káva a skvělé limonády. DEPO2015 vás zve v sobotu 28. září od 10 do 18 hodin.

Svatováclavské putování za medvědy

Celodenní svatováclavský program na státní svátek 28. září v Zoologické a botanické zahradě města Plzně nabízí soutěžní procházku přes tři světadíly. Od hlavní pokladny vede k expozicím s africkými a asijskými zvířaty, aby vyvrcholila na vyhlídce nad medvědím výběhem. Zde budou nachystány zajímavosti o těchto šelmách a velký výběr cen pro úspěšné soutěžící. Program začne v 10 a potrvá do 17 hodin.

Rytířský turnaj

28. září se v Lobezském parku v Plzni uskuteční rytířský turnaj. Pro veřejnost bude zcela zdarma a připomene události z roku 1424, kdy se Jan Žižka opět snažil ovládnout oblast Plzeňska. Západočeská šlechta si to tehdy nenechala líbit a dala dohromady početné vojsko, které slavného vojevůdce vyhnalo a odradilo ho od obléhání Plzně. První turnaj proběhne v 11 hodin a druhý v 15 hodin. V Lobezském parku bude kromě rytířského turnaje připraven také doprovodný program.

Slavnosti jablek a medu na zámku Bor

Dožínková akce na nádvoří zámku s oblíbenou soutěží pro veřejnost o nejlepší jablečnou a medovou pochoutku se koná na zímku v Boru v sobotu 28. září od 13 do 18 hodin. Těšit se můžete na hudební program v podání Třemošenského orchestru a Tomáše Kočka s orchestrem, na jarmark, a pro děti jsou připravené výtvarné tvůrčí dílny a pohádka, se kterou přijede Divadlo Jitule a Dadule.

Slavnosti jablek v Sadech Nebílovy

Slavnosti jablek

Slavnosti jablek v Sadech Nebílovy se konají v neděli 29. září od 11 do 18 hodin. Na se můžete dále těšit? Prodej všech produktů z Nebílovských sadů, výstava staré i nové zemědělské techniky, jízda zručnosti traktorem, soutěže pro děti, hravá naučná stezka v sadech, řemeslný trh, kováři ze střední školy v Oselcích, lukostřelba, včelařské okénko, soutěž o nejlepší sladký moučník z jablek a další. Parkování je zajištěno na louce u obce Nebílovy.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio