Víkend otevřených ateliérů vznikl na základě zážitků z Paříže

20. září 2024

V Plzni se 28. a 29. září uskuteční další ročník Víkendu otevřených ateliérů. Součástí procesu tvorby umění se při této akci může stát v podstatě každý.

"Mezi vystavujícími najdete známá jména, členy Unie výtvarných umělců, ale i výtvarníky na startu kariéry či hobby umělce," říká Jana Brabcová, autorka myšlenky a jednatelka pořádající společnosti Grafia.

Jana Brabcová s moderátorem Stanislavem Juríkem

Program je opět nabitý a je určen všem věkovým kategoriím. Krom výstav vás čekají také výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky, tvorbu šperků (Papírna) nebo třeba figurální kresbu na univerzitě. Tvořit můžete také v Knihovně města Plzně. Výtvarné školy lákají ke společné tvorbě s učiteli i žáky. Na některé workshopy je třeba se předem registrovat na webu.

Můžete si také z výšky Paluby Hamburk vyfotit město a soutěžit o nejlepší fotku z akce a odtud pokračovat k dalšímu bodu, který je novinkou letošního ročníku - tvorba největšího plzeňského obrazu v podchodu u hlavního nádraží (vchod z terminálu 1 na autobusovém nádraží nebo z Šumavské ulice). Tématem bude městská džungle. Na místě budou připraveny barvy i štětce, s tvorbou pomohou asistenti.

Pokud zůstanete v Plzni, nenechte si ujít volný vstup do Západočeské galerie (ano, Kafka v Masných krámech!) a dalších galerií ve městě – Galerie města Plzně, Jiřího Trnky, U Andělíčka, Ladislava Sutnara, Thambos či Gallery Vetengl.

Výtvarná díla a popovídání u sklenky nabídne speciální vinná stezka ART&WINE, která zahrnuje hned deset plzeňských bodů. Zavítáte-li do vinného baru Na břehu Rhôny, čeká na vás nejen křest nové fantasy knihy plzeňského učitele matematiky Libora Pelcmana, ale také odpolední performance malířů Vladimíra Líbala a Jana Jelínka a výstava obrazů architekta Václava Šmolíka.

Jestli vás láká výlet mimo Plzeň, můžete navštívit hned dvě desítky ateliérů a galerií. Lákavá je trasa po Klatovech a okolí, zde na návštěvníky čekají skláři v galerii PASK, galerie U bílého jednorožce či ateliér S duší Jarky Papežové. Překvapí umělecký nožíř ve Svrčovci, umělce najdete i v Číhani a na Čachrově. V Břasích v ateliéru Ve stodole Evy Roučky čeká krom výtvarných děl loutkové a stínové divadlo se zapojením diváků a koncert bratří Pechmannů. Určitě si prohlédněte i ateliéry ve Starém Plzenci, Horní Bříze, v Blatnici, Přešticích, Šťáhlavech, Křimicích, Dobřanech a ve Vochově.

autoři: Stanislav Jurík , iko
Spustit audio