Tipy na víkend v Plzeňském kraji: festival Brūstok nebo vyhánění zimy z plzeňské kotliny

Tento víkend můžete vyrazit do DEPA2015 na Pivně-kulturní festival Brūstok, Beseda hostí festival Kolem světa a z Plzně bude v neděli vyhnána zima. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

O štěstí a neštěstí

Zveme vás také na novou pohádku do plzeňského Divadla Alfa na pohádku O štěstí a neštěstí. Tvůrci zpracovali prastarý příběh o tom, že bychom se neměli vymlouvat na minulost a trápit se tím, co přinese budoucnost, ale měli bychom každý den prožívat naplno.

Brūstok

8. ročník Pivně-kulturního festivalu Brūstok proběhne v pátek a sobotu 1. a 2. března 2024 v DEPO2015 v Plzni. V pátek program poběží od 14 do 22, v sobotu od 11 do 22 hodin. Vstup je zdarma. Představí se 30 pivovarů. Členové spolku Plzeňský domovarník poradí, jak si uvařit výborné pivo i v domácích podmínkách. Na místě budou k zapůjčení či zakoupení degustační sklenice. Připraveny jsou soutěže a koncerty.

Nožíři v Černicích

V sobotu 2. března 2024 se do Černic sjede více než dvacítka nožířů z celých Čech, aby představili na unikátní výstavě své výrobky. K vidění i koupi zde budou nejrůznější druhy nožů – od zavíracích přes kuchyňské, outdoorové, vojenské, lovecké až po vyloženě exkluzivní umělecké kousky. Nebudou chybět ani materiály na jejich zhotovení, brousky a další doplňkový sortiment včetně výrobků ze dřeva a kůže. Návštěvníci si mohou také přinést k nabroušení vlastní nože. Výstava se uskuteční v Restauraci a Penzionu U Matasů od 9 do 19 hodin.

Cestovatelský festival Kolem světa

Cestovatelé a fotografové na festivalu představí v sobotu 2. března v Měšťanské besedě v Plzni nejzajímavější cestovatelské zážitky ze svých expedic formou komentovaných projekcí a přednášek. 

Program festivalu:
13:00     Namibie: Pouští a bushveldem
14:30     Slovinsko
16:00     Istanbul: mezi Evropou a Asií
17:30     Madeira
19:00     Z Mexika až do Kolumbie, sama a bez obav
20:30     Holandsko (nejen) na lodi

Součástí festivalu je doprovodný program v předsálí, kde se bude podávat tradiční jídlo a návštěvníci si budou moci zakoupit asijské a jiné výrobky.

Ze života českých velikánů

Zveme vás do Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočky Západočeského muzea v Plzni na komentovanou prohlídku výstavy Cesty české vědy, která je nazvaná Ze života českých velikánů. Uskuteční se v sobotu 2. března od 14 hodin ve velkém výstavním sále Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, nám. J. Urbana 141. Výstavou provede její autorka Michaela Zemková.

Vyhánění zimy z plzeňské kotliny

V neděli 3. března vyženou Plzeňáci zimu. Vyráží se od 7. základní školy na Vinicích. Odtud se maškarní průvod vydá do zoo na statek Lüftnerka, kde se uskuteční nelítostný souboj mezi Zimomilci a Jaromilci. U Kalikovského mlýna pak vůdčí postava průvodu Jaromil XV. pronese před půl čtvrtou pohřební řeč nad umírající zimou a následně bude utopena Morana. Nakonec bude na náměstí zima uložena do rakve a uzamčena v městské šatlavě. Odpolední program uzavře soutěžní pojídání masopustních koblih Plzeňský koblížek.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související